Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KOMISIJA ZA ISPITIVANJE POSTUPANJA DRŽAVNIH ORGANA U RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA NESTALIH BEBA: Biće formirana baza DNK podataka roditelja i srodnika, kao i osoba koje sumnjaju da su ukradene po rođenju. Testovi će se obavljati u kriminalističko-tehničkoj laboratoriji MUP-a o trošku republičkog budžeta


Srbija će uskoro dobiti DNK bazu podataka roditelja i srodnika, koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta, kao i osoba koje sumnjaju da su ukradene po rođenju. Ovo je jedan od zaključaka interresorne Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva "nestalih beba", koja se sastala 11. jula.

- Ova odluka je usvojena jednoglasno, što pokazuje posvećenost države da konačno reši ovaj problem - kaže Radiša Pavlović, član Komisije i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama". - Roditelji, deca ili srodnici koji izraze osnovanu sumnju o nestanku beba, potkrepljenu relevantnim dokazima, moći će da daju svoje DNK uzorke, bilo preko krvi ili brisa, u nacionalni registar. Tako će se formirati baza podataka i omogućiti besplatno upoređivanje uzoraka roditelja koji traže decu sa decom koja traže roditelje.

Ovaj posao, prema odluci Komisije, biće poveren Laboratoriji za DNK analizu Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP.

Predlog za formiranje ovakve baze roditelji i Pavlovićevo Udruženje podneli su još pre godinu dana. U junu je i Savet Evrope, kako su tada naveli u saopštenju, "ohrabrio" srpske vlasti da uspostave međunarodno dostupnu DNK bazu.

- Ovakav registar bio bi veliko finansijsko olakšanje za roditelje koji traže decu, jer su analize u privatnim laboratorijama skupe, a ishod neizvestan- kaže Pavlović.

Paralelno sa ovim, sređuju se i baze podataka ljudi koji su prijavili sumnju u krađu beba. Prema podacima koje je dostavila predsednica Komisije Jasmina Kjurski, od 2002. godine do danas, tužilaštvu je podneto više od 900 prijava. Ostaje da podatke preda i MUP, pa da se oni sravne, jer su se neki roditelji obraćali i jednoj i drugoj instituciji. Komisija je zaključila da će se predistrage voditi za svaki pojedinačan prijavljen slučaj, bez obzira na njegovu eventualnu sudsku zastarelost. Širom Srbije je, inače, u toku 165 predistražnih postupaka vezanih za eventualne nestanke beba.

Komisija se osvrnula i na slučaj nestalih dosijea usvojene dece između 1976. i 1985. godine iz aleksinačkog centra za socijalni rad, a direktorka centra podnela je krivičnu prijavu protiv N.N. lica.

- Jednoglasno smo se složili i sa predlogom Mirka Čikiriza, državnog sekretara u Ministarstvu pravde, da se od Vlade zatraži odgovor da li postoje navodni ugovori o "izvozu dece" ili je u pitanju manipulacija - kaže Pavlović.

 

Sednici Komisije prisustvovao je i Ombudsman Zoran Pašalić.

 

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 13.07.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija