Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA: Predviđena pretpostavljena saglasnost, ukoliko lice izričito ne ostavi pisani dokument da to ne želi


Od početka 2018. godine u Srbiji organi šesnaestoro donora spasli su i produžili više od 40 života. Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa od 17. jula je pred poslanicima Narodne skupštine. Iako, na prvi pogled nema nedoumica o značaju transplantacije, pojedine odredbe izazivaju polemike.

Vesna Rakonjac, direktorka Uprave za biomedicinu rekla je da rođenjem svi imamo pravo da postanemo donori, kao što zakon kaže, ukoliko izričito ne ostavimo pisani ili usmeni dokument da to ne želimo.

Ističe da poslednju reč daje porodica.

"Opredelili smo se za ovakav oblik zato što želimo da imamo izuzetan pijetet prema preminuloj osobi i poštovanje prema porodici i da ne ostavimo ni trunku sumnje da će moći da se manipuliše organima i da tu bude nešto što nije transparentno", kaže dr Rakonjac.

Kao kaže doktorka, svaka osoba treba da razgovara sa svojim članovima porodice i da se jasno definiše da li želi da bude donor ili ne želi.

Nakon smrti, porodica je ta koja će na osnovu želje preminule osobe i na osnovu svojih unutrašnjih osećanja da da saglasnost ili da je ne da, rekla je direktorka Uprave za biomedicinu.

"Na nama je da radimo sa porodicama, sa građanima da im objasnimo da je mnogo važno da budemo svi potencijalni donori, jer 20 puta je veća verovatnoća da će nam u životu zatrebati organ nego da taj organ nekom poklonimo", istakla je ona.

Kako kaže, pokazalo se da je u odnosu na prethodni zakon, potpisivanje donor kartice iziskivalo veliki trošak koji nije doveo do adekvatnih rezultata.

"Registre nedavalaca organa nećemo imati, imaćemo inspektora u okviru Uprave za biomedicinu koji će kontrolisati sve zdravstvene ustanove koje se bave ovim poslovima, bilo da se radi o centrima za transplantaciju ili o donor bolnicama", zaključila je doktorka Rakonjac.

Izvor: Vebsajt RTS, 16.07.2018.
Naslov: Redakcija