Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STEČAJU: Trenutno se pred privrednim sudovima vodi 2.093 postupka


U Srbiji se u proseku svakog meseca pokrene 35 stečajnih postupaka nad firmama koje nisu u stanju da nastave sa poslovanjem, kažu u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Trenutno se, prema podacima ove Agencije, pred privrednim sudovima u Srbiji vodi čak 2.093 postupka.

Od tog broja, kažu, 706 preduzeća su u većinskoj državnoj ili društvenoj svojini, a njihove stečajne postupke vodi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, dok su za 1.387 određeni stečajni upravnici.

Prosečno vreme trajanja postupka u Srbiji za aktivna preduzeća u stečaju, navode iz Agencije, je oko četiri godine, devet meseci i 10 dana.

Ukoliko se uzme u obzir ukupan broj stečaja koji su pokrenuti i vođeni od trenutka stupanja na snagu Zakona o stečajnom postupku("Sl. glasnik RS", br. 84/2004 i 85/2005 - dr. zakon), od 2005. godine do danas, prosečno vreme trajanja stečajnog postupka je nešto manje od tri godine.

Od stupanja na snagu tog Zakona do danas, pokrenuto je 6.885 postupaka pred 16 privrednih sudova u Srbiji, od kojih je najviše pred Privrednim sudom u Beogradu - 2.015 postupaka.

Koliko će postupaka o stečaju biti pokrenuto u narednih mesec dana, iz Agencije kažu da ne mogu da daju tačnu procenu, jer Agencija, navode, dobija informaciju tek kada se stečajni postupak i zvanično otvori.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.07.2018.
Naslov: Redakcija