Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSNOVNI SUD U POŽEGI STEKAO ECDL LICENCU


U Srbiji je počelo uvođenjem EDCL licenci. Evropska komisija to je uvela kao standard u državnim organima Unije i svih njenih članica, ali i van nje. Zbog toga je Vlada Srbije inicirala ovaj vid informatičke standardizacije.

Osnovni sud u Požegi prvi u Srbiji je dobio EDCL licencu, a zaposlenima koji su završili obuku u sticanju informatičkih znanja o poslovnoj primeni informacionih tehnologija, uručeni su pasoši za tu licencu.

"S obzirom na ogroman broj zaostalih predmeta, uvođenje sertifikata ECDL poboljšava, odnosno smanjuje njihov broj i diže efikasnost sudstva na mnogo viši nivo", napominje nacionalni koordinator za državnu upravu Vanja Nicović.

Osnovni sud u Požegi je među najefikasnijim u Srbiji, ali su odlučili unaprede rad digitalizacijom.

Predsednik tog suda Ljubinko Petrović ističe da će godišnja ažurnost biti svedena i na dnevnu ažurnost. "U ovom sudu postoje sudije i koje su svele svoj rad na dnevnu ažurnost", napominje Petrović.

Primena evropskih standarda digitalne pismenosti sigurno će doprineti i ispunjenju uslova iz Poglavlja 23 za buduće članstvo u EU, ali i pospešiti rad srpskog pravosuđa.

Izvor: Vebsajt RTS, Predrag Stojković, 14.07.2018.
Naslov: Redakcija