Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani nije krivično delo. Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravni napad. Pod dobrom se podrazumeva život i telo, ali i imovina


Šta možemo da uradimo kad se nađemo u blizini napadača sa nožem u ruci, koji nasrće na svoju suprugu, recimo. Da li možemo da ga napadnemo fizički ili oružjem ako krene na nas?

Ubistva u ustanovama Socijalnog rada, koja su se u proteklih nedelju dana dogodila dva puta u našoj zemlji, postavila su mnoga pitanja.

Jedno od njih je i: "Šta po zakonu smemo da uradimo ako smo svedoci napada na nekoga?"

- Kada vas neko napadne, imate pravo na odbranu. E, sad, odbrana bi trebalo da je adekvatna napadu. Tačnije, ako vas neko napadne pesnicama, odbrana bi trebalo da bude isto takva - kaže Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Na pitanje - šta ako bi nas neko napao nožem, da li smemo da se odbranimo pucanjem iz pištolja, Đorđević kaže:

- To bi isto bila adekvatna odbrana. Kada vas neko napadne nožem, možete da se branite pištoljem. -

Predsednik advokatske komore takođe ističe da kod odbrane postoje: nužna odbrana i krajnja nužda.

- Kada vidite da je neko nekog napao, krenuo da ubije, vi krenete da pomognete, odnosno da odbranite napadnutog, nećete odgovarati. To se smatra kao moralni čin. Ta odbrana se zove krajnja nužda. Ona se sprovodi i ako je napad na nešto drugo, tipa, ako vidite da neko planira, na primer, da digne nešto u vazduh... -

- Nužna odbrana je kada branite sami sebe.

- Recimo, u Americi, čovek ima pravo da puca samo ako mu neko uđe na posed. Da je takav zakon i kod nas, bilo bi mnogo manje zločina. Međutim, zakon kod nas je sasvim drugačiji - kaže Đorđević.

- Ako čujete ili vidite da, na primer, komšija udara ženu ili dete, važna je procena da je život ugrožen, pa onda ili zovemo policiju ili reagujemo na bilo koji način za koji smatramo da je u redu - pesnica, pištolj, nož - dodaje on.

Sa druge strane, psiholog Aleksandar Šibul ističe da treba biti veoma oprezan u takvim situacijama.

- Možemo pomoći... Ali, evo, vidite šta se dogodilo sad u centru za socijalni rad u Rakovici. Radnici su pokušali da pomognu, jedna radnica je ostala bez prsta, a drugi radnik bukvalno bez obraza. -

- Treba proceniti situaciju, ne dozvoliti emocijama da nadvladaju, jer možemo da nastradamo. Treba delovati ako ste obučeni za to ili imate adekvatan način da se odbranite, ako niste i ako nemate kako da se odbranite, po meni, bolje je udaljiti se, vikati - u pomoć ili zvati policiju.

- Dešava se da mnogi nastradaju dok pokušavaju da pomognu nekome ko se davi. Uglavnom se i taj koji pomaže udavi - kaže psiholog Aleksandar Šibul.

Dakle, na vama je šta ćete da uradite, da li ćete da "uskočite" i pomognete ili ćete zvati pomoć - u svakom slučaju, bar kako kaže sudska praksa, nećete odgovarati.

Izvor: Vebsajt Telegraf, M. Čule, 14.07.2017.
Naslov: Redakcija