Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA: DATA SAGLASNOST ZA JAVNO-PRIVATNA PARTNERSTVA ZA DEPONIJU VINčA I GRADSKI PREVOZ, IMENOVANI I RAZREšENI FUNKCIONERI U JEDNOM BROJU PREDUZEćA I USTANOVA čIJI JE OSNIVAč GRAD BEOGRAD, DATA SAGLASNOST NA REBALANSE PROGRAMA POSLOVANJA VIšE GRADSKIH PREDUZEćA


Skupština grada Beograda dala je na sednici, održanoj 16. jula 2015. godine, saglasnost na projekte javno-privatnog partnerstva u vezi sa deponijom Vinča i sa gradskim prevozom na terioriji grada, na osnovu čega će biti objavljeni tenderi za izbor partnera.

Tenderi bi trebalo da budu objavljeni u narednih 10 dana, kako bi te investicije što pre bile pokrenute.

Projekat javno-privatnog partnerstva u vezi sa komunalnim otpadom, namenjen je za sanaciju deponije "Vinča", izgradnju pogona za reciklažu otpada i za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada.

Grad Beograd je pre nekoliko dana dobio pozitivno mišljenje nadležne vladine Komisije za javno-privatno partnerstvo na predlog projekta koji se odnosi na tretman komunalnog otpada u Beogradu, čime je dobio zeleno svetlo da uđe u javno-privatno partnerstvo za rešavanje velikog ekološkog problema na deponiji Vinča.

Odlučeno je i da se kroz javno-privatno partnerstvo ostvaruje prevoz putnika na teritoriji Grada, pošto uskoro ističe ugovor sa privatnim prevoznicima.

Grad Beograd će raspisati tender za izbor partnera u javnom prevozu za narednih deset godina od 2016. do 2025. godine.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, izjavio je da je Grad želi da nađe partnera, firmu koja će pomoći u sanaciji deponije i izgradnji postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije iz tog otpada.

On je dodao i da je deponija u Vinči najveća nesređena deponija u ovom trenutku, kao i da je vrednost prejekta za sanaciju deponije oko 250 miliona evra.

Izgradnju postrojenja, kako je naveo, očekuje u naredne tri do četiri godine.

Mali je rekao i da je vrednost projekta 83 miliona evra veća ako se sprovodi kroz javno-privatno partnerstvo, nego ako bi ga radio sam Grad.

Javno-privatno partnerstvo će se, objasnio je, raditi bez elemenata koncesije, što znači da korisnici neće imati veće troškove.

Ističući da je projekat u saglasnosti sa Strategijom upravljanja otpadom iz 2011. godine, ali i sa standardima EU, Mali je podsetio i da se više od 50 kompanija upoznalo sa projektom, što pokazuje da je Beograd dobro investiciono okruženje.

Drugo javno privatno partnerstvo, kako je rekao, odnosi se na izbor privatnih autoprevoznika koji će prevoziti građane do 2025. godine.

On je podsetio da postojeći ugovori sa privatnim autoprevoznicima ističe 2015. godine, a da će budući prevoznici morati da imaju video nadzor, klimu, brojače putnika, bežični internet… navodeći da od 1. oktobra 2015. godine startuje i novi tarifni sistem, a prvog januara 2016. godine i nova mreža linija.

Skupština Beograda razrešila je i imenovala direktore i vršioce dužnosti direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, među kojima su Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i Gradski centar za veštačenje.

Na sednici su imenovani v.d. predsednici upravnih odbora biblioteke "Milutin Bojić" i Pedagoškog muzeja, kao i novi članovi Upravnog odbora Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara".

Razrešeno je i postavljeno i nekoliko članova Nadzornog odbora Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kao i član Upravnog odbora Gradskog centra za fizičku kulturu.

Odbornici su usvojili planove detaljne regulacije kompleksa stanice za snabdevanje gorivom u Gospodar Jevremovoj i dela bloka 19 na Novom Beogradu.

Usvojene su i odluke o izradi plana detaljne regulacije za deo Bulevara despota Stefana, za područja između Pančine, Svetog Nikole, Trnavske i Veljka Dugoševića, za komercijalnu zonu uz Ibarsku magistralu, južno od raskrsnice sa autoputskom obilaznicom, na opštini Rakovica.

Odbornici su usvojili i Izmene i dopune Plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac za blok između ulica Velike stepenice, Kosančićev venac i pešačke staze.

Usvojene su i izmene odluke o postavljanju privremenih objekata i tezgi na teritoriji grada, kao i promenama određenih zona koje se odnose na opštine Čukarica, Novi Beograd i Surčin.

Izmene zona se odnose na zonu zaštite zelenila, jer su promenjene granice zona sanitarne zaštite.

Sednica beogradskog parlamenta, završena je davanjem saglasnosti na rebalanse programa poslovanja više gradskih preduzeća.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.07.2015.