Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GARANCIJSKI FOND APV: NOVA KONKURSNA LINIJA U OKVIRU FINANSIRANJA NABAVKE NOVE OPREME ZA MIKRO, MALA I SREDNJA PRIVREDNA DRUšTVA, PREDUZETNIKE I ZEMLJORADNIčKE ZADRUGE


Novi konkurs Garancijskog fonda AP Vojvodine, koji će 17. jula 2015. godine biti objavljen u medijima, namenjen je odobravanju garancija za obezbeđenje kredita u okviru finansiranja nabavke nove opreme za mikro, mala i srednja privredna društva, kao i preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama, koji posluju najmanje tri godine na teritoriji AP Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine je, u prisustvu direktora Garancijskog fonda, Gorana Vasića i predstavnika poslovnih banaka, koji su, 16. jula 2015. godine, potpisali sporazum o saradnji ovim povodom u Pokrajinskoj vladi, istakao značaj sektora kojem je ova podrška namenjena.

" Negde oko 55 odsto bruto društvenog proizvoda u našoj zemlji se realizuje zahvaljujući sektoru malih i srednjih preduzeća, kao i zemljoradničkim zadrugama, i pošto je to suštinski razvojni sektor mi smo opredelili da uz pomoć Garancijskog fonda i banaka, koje sa njim sarađuju 625 miliona dinara bude usmereno kroz izuzetno povoljne kreditne linije. Reč je o mnogo povoljnijim uslovima, nego u komercijalnim bankama, sa stopom od šest do šest i po posto kamate", istakao je predsednik pokrajinske Vlade.

Krediti će se ovog puta odobravati u rasponu od pet hiljada do sto hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti, a rok otplate je do šest godina sa grejs periodom od 12 meseci.

Direktor Garancijskog fonda, Goran Vasić, pozvao je i lokalne samouprave da se priključe ovoj aktivnosti. Kako je rekao one mogu da raznim projektima svojih subvencija da ove kamate učine još povoljnijim. Zajedničke akcije mogle bi se realizovati, kao što već postoje na planu izgradnje staklenika, navodanjavanja i protivgradne zaštite, podsetio je direktor Vasić uz napomenu da je od ove godine Garancijski fond članica Evropske asocijacije garancijskih fondova što otvara novu mogućnost u okviru novih izvora finansiranja.

Izvor: Vebsajt Vlade Vojvodine, 16.07.2015.