Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AGENCIJA ZA OSIGURANJE DEPOZITA: Dovoljno novca za štediše u slučaju gašenja banaka


Agencija za osiguranje depozita ima dovoljno sredstava da zaštiti štedište u slučaju da neka od banaka u Srbiji ode u stečaj ili likvidaciju, rečeno je u ovoj instituciji.

Sa koliko novca ova agencija tačno raspolaže, tajna je u svim ovakvim organizacijama u svetu. Ono što je poznato jeste da Agencija ima određena sredstva u svom fondu, ali i da ako zatreba ima i nekoliko rezervnih izvora.

Agencija za osiguranje depozita u Srbiji novac obezbeđuje prenstveno naplatom premije od banaka koje posluju u našoj zemlji. Dodatna sredstva može dobiti iz budžeta Srbije, ali i izdavanjem obveznica i zaduživanjem uz garanciju države. Prošle godine Agencija je ugovorila kredit sa Svetskom bankom od 200 miliona dolara, kao i zajam sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj od 200 miliona evra.

- Sredstvima koje imamo i dozvoljenim mehanizmima, u stanju smo da u svakom trenutku potpuno zaštitimo štediše. Nadležne institucije redovno prate stanje u svim bankama u Srbiji i spremne su da adekvatno reaguju u slučaju potrebe. Sve banke u Srbiji registrovane su, inače, kao posebni pravni subjekti, imaju svoj kapital i rade u skladu sa domaćim propisima. Nadležne institucije redovno prate stanje u svima njima i spremne su da reaguju u slučaju potrebe - poručili su iz Agencije za osiguranje depozita.

Svi depoziti građana, preduzetnika i malih i srednjih preduzeća osigurani su, inače, do iznosa od 50.000 evra. U slučaju stečaja ili gašenja banke, Agencija štedišama isplaćuje štednju plus ugovorenu kamatu. Isplata počinje u roku od sedam dana od prestanka rada banke. Dinarske depozite isplaćuju u dinarima, a devizne u evrima.

Ukoliko je iznos štednje veći od od 50.000 evra, razlika se nadoknađuje u stečajnom postupku. Na primer, ko je imao 60.000 evra na štednji u banci koja je u stečaju, dobiće 50.000 evra od Agencije za osiguranje depozita. Razliku od 10.000 evra može dobiti u stečajnom postupku i to iz stečajne mase banke.

Ukupna štednja u bankama u Srbiji dostigla je 8,9 milijardi evra. 

Izvor: Vebsajt Blic, 16.07.2015.