Zastava Bosne i Hercegovine

KOLIKO DUGO TREBA DA SE ČUVAJU RAČUNI ZA STRUJU I KOMUNALIJE?


Građanima svakog meseca stižu računi za struju, komunalne usluge i telefon. Mnogi sada imaju mogućnost da ih plate preko mobilnog bankarstva, ali i dalje ima onih koji odlaze na šaltere da bi platitli račune. Međutim, postavlja se pitanje da li građani čuvaju dokaz o tome da su izmirili obaveze.

Neki građani zaista godinama čuvaju račune, a pojedini koji ih plaćaju preko mobilnog bankarstva počeli su da dokaz o uplati šalju sebi na mejl, kako bi ga sačuvali.

U Udruženju “Efektiva” kažu da sve račune treba čuvati trajno. “Građanima mogu da preporučim da čuvaju račune i da ne veruju pričama o tome da nije potrebno da čuvaju račune za komunalne usluge duže od godinu dana. Građani treba da čuvaju sve što imaju od računa za ne daj Bože”, kaže za Euronews Srbija pravnik u Udruženju “Efektiva” Jovan Ristić.

Jednom 79-godišnjem Beograđaninu prošle godine se desilo da mu je bez obaveštenja, penzioni ček bio umanjen, a kada se raspitao o čemu je reč, saznao je da mu od penzije oduzimaju određeni iznos zbog duga za Infostan za tri mesečna računa iz 2011. godine, koje je on platio. O tome, tvrdi, ima i dokaz jer je pronašao plaćeni račun. Epilog je, kako je ispričao za Euronews Srbija, da su mu vratili deo novca koji su mu odbijali od penzije, ali veći deo nisu.

Njegov predmet je bio kod izvršitelja, a nikakavo obaveštenje ili neko rešenje za sve te godine nije dobio.

Ristić kaže da je u takvim slučajevima pitanje kada je zapravo plaćen taj račun, da li pre ili posle utuženja.
“Ako je plaćen pre podnošenja predloga za izvršenje, onda ni poverilac, niko nema pravo ni na kakvu nadoknadu. U tom slučaju moraju da mu vrate sav novac”, rekao je Ristić.

On kaže da su svi takozvani stari predmeti, kojih je bilo na stotine hiljada, po službenoj dužnosti 2020. godine prešli na izvršitelje.

“Ti takozvani stari predmeti, koji su se u poslednjih nekoliko godina kao lavina obrušili na građane, jesu predmeti od pre juna 2012. Svi ti predmeti koji su skupljali prašinu i kamatu preneti su po službenoj dužnosti 2020. na izvršitelje i sad to ide sukcesivno po fazama. Tih predmeta je sada sve manje, ali u prethodne četiri godine bila je prava lavina. Praksa je da se to dešavalo upravo kod predmeta Infostana”, rekao je Ristić.

Budući da je u kokretnom slučaju Beograđanina kome je posle 12 godina umanjena penzija zbog duga, Ristić kaže da ako je došlo do utuženja zbog duga, onda je tu slaba vajda od zastarelosti.

“Ne može da se na to pozove, zato što rok zastarelosti je vrlo očigledno prekinut podnošenjem tužbe”, rekao je Ristić.

Opširnije čitajte na Euronews Srbija

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Portal preduzetništva, 13.6.2024.
Naslov: Redakcija