Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI SAVET DONEO PREPORUKU O STAVLJANJU SRBIJE NA LISTU EPIDEMIOLOŠKI BEZBEDNIH ZEMALJA: Pojedinačna odluka je na svakoj državi EU


U evropskom savetu "Novostima" su potvrdili da su ambasadori zemalja članica na sastanku u sredu odlučili da na spisak epidemiološki bezbednih zemalja pridodaju i Srbiju, što znači da će državama članicama biti preporučeno da našim građanima dozvole ulazak na teritoriju EU. Pojedinačna odluka je sada na svakoj državi EU.

Ovu preporuku treba da na svom sastanku prethodno potvrde ministri na savetu za ekonomska pitanja koji će biti održan u petak.

Imajući u vidu da se radi o preporuci, ostaje na zemljama članicama da same odrede da li će je poštovati, kada će za svaku pojedinačnu zemlju stupiti na snagu i koji će uslovi biti potrebni da bi se stupilo na njeno tlo. Zemlje članice mogu da zatraže dodatne garancije, kao što su negativni test, potvrda o preležanoj bolesti ili kompletnoj vakcinaciji.

Uz Srbiju su na listu epidemiloški bezbednih zemalja dodate još i i SAD, Severna Makedonija, Albanija, Liban, Tajvan, Hong Kong i Makao. Na ovoj listi su od ranije Australija, Izrael, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland, kao i Kina uz obavezni reciprocitet.

Izvor: Novosti, Goran Čvorović. 16.06.2021.
Naslov: Redakcija