Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PLANSKOM SISTEMU: Odluke na svim nivoima vlasti moraju se donositi uz najšire uključivanje svih aktera


Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić izjavila je danas u Pirotu da je zadatak tog ministarstva da oživi Zakon o planskom sistemu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 30/2018), koji reguliše upravljanje sistemom javnih politika i srednjoročno planiranje planskih dokumenata.

Čomić, koja je u Pirotu razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava, civilnog društva i nacionalnih manjina na teritoriji Pirotskog upravnog okruga, objasnila je da taj zakon nalaže da se u svim okruzima i na svim nivoima vlasti odluke moraju donositi uz najšire uključivanje svih aktera.

Prema njenim rečima, to su izabrana i postavljena lica u lokalnim samoupravama, civilno društvo, udruženja građana i svi oni koji treba da primenjuju zakon na lokalnom nivou.

Ona je ukazala na to da ovo ministarstvo planira da do kraja juna obiđe svih 29. upravnih okruga u Srbiji i nacionalne savete u njihovim sedištima, napomenuvši da je Pirotski upravni okrug 24. po redu.

Na jesen ćemo videti šta je od dogovorenog na sastancima urađeno i gde Ministarstvo treba da bude alat lokalnim samoupravama, republičkim organima na lokalnom nivou, civilnom društvu i manjinama koje žive u pojedinim okruzima, rekla je Čomić.

Ministarka je istakla da je u nekoliko uzastopnih izveštaja Evropske komisije napisana važna rečenica da Srbija ima dobre propise i zakone, ali da se treba angažovati na njihovoj primeni.

Cilj svih ovih sastanaka jeste da ta rečenica glasi da Srbija ima dobre propise i zakone i oni se u najvećoj meri primenjuju, a tamo gde se ne primenjuju, ljudi imaju plan kako da se to desi, naglasila je ona.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 16.06.2021.
Naslov: Redakcija