Zastava Bosne i Hercegovine

OGROMNA VEĆINA GRAĐANA SRBIJE NA ŠTEDNIM RAČUNIMA IMA DO 10 HILJADA DINARA, ODNOSNO DO 500 EVRA, DOK SE NA MANJE OD HILJADU RAČUNA NALAZE MILIONSKE SUME KOJE ČINE 99% DINARSKE ŠTEDNJE: Dinarska štednja petostruko uvećana u poslednjih osam godina


Više od 80 odsto štediša u Srbiji, na dinarskim knjižicama ima do 10.000 dinara, a deviznim do 500 evra. Svi ti dinari zajedno čine manje od procenta ukupne dinarske štednje, jer se ogromne, milionske sume čuvaju na manje od 1.000 računa.

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, žitelji naše zemlje sve više štede, pa je u dinarima u poslednjih osam godina povećana gotovo pet puta i trenutno iznosi više od 98 milijardi dinara. Na deviznim računima, štedi se oko 12 milijardi evra. Apeli nadležnih da se više isplati štednja u dinarima, nego devizama, očigledno je urodila plodom, pa je za godinu dana štednja u dinarima povećana za oko 15 odsto, a evrima za desetinu.

Kamatne stope na dinarsku štednju kreću se orijentaciono oko dva odsto na period oročenja od tri meseca, do četiri odsto kada se novac oročava na tri godine, dok nominalna kamatna stopa na deviznu štednju za kratke periode jedva prelazi nulu.

Kada je reč, na primer, o štednji oročenoj na godinu dana, bez zanavljanja, u poslednjih osam godina bilo je isplativije štedeti u dinarima u čak 98 odsto posmatranih slučajeva. U slučaju oročavanja štednje na godinu dana i njenim zanavljanjem u periodu od osam godina, na uloženih 100.000 dinara, dinarski štediša bi dobio gotovo 39.500 dinara, ili oko 340 evra više od štediše koji bi u istom periodu na štednju položio evre u istoj vrednosti.

Izvor: Novosti, B.Ca.,16.06.2021.
Naslov: Redakcija