Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O DOPUNAMA ODLUKE O MERAMA ZA OČUVANJE I JAČANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Za kupovinu prve nekretnine smanjeno učešće na 10 odsto, ali banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće


Narodna banka Srbije je usvojila Odluku o dopunama Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 84/2020), čime su stvorene regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana.

Prema novom propisu, koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora 11. juna, banke sad mogu klijentima koji prvi put kupuju krov nad glavom da smanje traženo učešće za odobrenje stambenog kredita na 10 procenata od ukupnog iznosa kredita, umesto dosadašnjeg pravila o učešću od 20 procenata.

"Relaksacijom propisanog limita, Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit", izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Uvođenje odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti, kako je istakla, potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim, što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita.

Prema novom propisu, banka može za kupovinu prve stambene nepokretnosti da odobri fizičkom licu stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da iznos tog kredita nije veći od 90 posto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 procenata), navodi se u saopštenju NBS.

Imajući u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto od zahtevanog iznosa kredita.

Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, napominje se u saopštenju NBS.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.06.2020.
Naslov: Redakcija