Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Omogućen neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, a starosna granica podignuta je na 43 godine. Produžen je i rok trajanja svih neophodnih potvrda na 18 meseci i olakšana administrativna procedura


Država plaća neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, podignuta starosna granica. Posle pauze, program vantelesne oplodnje u Srbiji nedavno je nastavljen, a od ponedeljka za sve one koji prirodnim putem ne mogu do potomstva, država im daje novu šansu. Biće plaćen neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, a starosna granica podignuta je na 43 godine.

Pojedina istraživanja pokazuju da svaki šesti par u Srbiji ima problema sa začećem i zbog toga je država pripremila niz novih mera. Do sada je država finansirala tri pokušaja vantelesne oplodnje, a od ponedeljka će plaćati neograničen broj pokušaja.

Starosna granica podignuta je sa 42 na 43 godine.

Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, objašnjava da će i žene koje su napunile 42 godine tokom epidemije, kada je procedura bila onemogućena, do kraja godine moći da ostvare svoja prava.

Takođe, dodaje, produžen je i rok trajanja svih neophodnih potvrda, sa 12 na 18 meseci.

Olakšana je i administrativna procedura – više neće biti neophodno proći kroz dve komisije, već kroz jednu.

Postupak vantelesne oplodnje o trošku države radiće se i u privatnim i u državnim klinikama.

O trošku države radi se i zamrzavanje embriona, a Stefanović kaže da je dozvoljeno da se zamrzne šest embriona tokom 5 godina.

Prema njegovim rečima, razmatra se i uvođenje stimulativnih mera za donore reproduktivnog materijala.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.06.2020.
Naslov: Redakcija