Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PRAVIMA BORACA, VOJNIH INVALIDA, CIVILNIH INVALIDA RATA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA: Protest vojnih udruženja ukoliko ne dođe do korekcije Nacrta zakona


Predstavnici Vojnog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, boračkih udruženja i udruženja ratnih invalida ocenili su daNacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodicaima diskriminišuću suštinu i da ne obezbeđuje prava borcima, i najavili protest ukoliko ne dođe do korekcije tog Nacrta.

"U pitanju je pokušaj objedinjavanja nekoliko postojećih zakona koji se primenjuju, kao što su zakoni o statusu i pravima ratnih i vojnih invalida, mirnodopskih vojnih invalida, civilnih invalida rata i prava porodica poginulih boraca. To je pokušaj neodgovornog i nepotpunog rešavanja statusa prava učesnika ratova od 1990. do 1999 godine", ukazao je predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, boračkih udruženja i udruženja ratnih invalida Jovan Tamburić na konferenciji za novinare.

Tamburić je ukazao da je u javnu raspravu pušten Nacrt zakona koji nije napisan od radne grupe koju je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formirao nakon protesta ratnih veterana u junu 2018. godine.

On je to ocenio kao manipulaciju veteranima i borcima.

"Želimo da poručimo radnoj grupi i javnosti da još ima vremena da se popravi nacrt pre nego što dođe u Narodnu skupštinu. Ako ne bude popravljen, mi ćemo se boriti svim zakonskim i pravnim sredstvima da taj nacrt ne prođe u skupštini", kazao je jedan od predstavnika vojnih veterana Marko Radaković.

Miodrag Mokan, jedan od prisutnih ratnih veterana, ocenio je da nedostaje poštovanje za borce u Srbiji.

"Snimaju se raznorazni filmovi kako je bilo u ratovima, a niko ne snima film kako danas ti borci žive", ukazao je on.

Izvor: Vebsajt Danas, 12.06.2019.
Naslov: Redakcija