Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZA PROMENU USTAVA RS: Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo započeo raspravu o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa


Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije počeo je 14. juna 2019. godine raspravu o Predlogu Vlade Republike Srbije za promenu Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) iz 2006. godine u oblasti pravosuđa.

Na početku sednice, predsednik Odbora Đorđe Komlenski ukazao je da je prema proceduri zadatak Odbora da utvrdi da li je predlog podnet Ustavom ovlašćenog predlagača i u propisanom obliku i da ga, ako jeste, uputi poslanicima na usvajanje (dvotrećinskom većinom), nakon čega će otpočeti utvrđivanje konkretnog akta za promenu Ustava.

U ime Vlade Republike Srbije, Predlog je na početku sednice detaljno obrazložila ministarka pravde Nela Kuburović ukazujući da se Srbija međunarodnim i domaćim aktima obavezala na jačanje institucija i vladavinu prava, kao i da će u tom procesu izvršiti neophodne reforme koje se tiču pravosuđa, jačanja nezavisnosti sudstva i pojačanja njegove efikasnosti.

Predložene ustavne reforme u oblasti pravosuđa usmerene su na položaj sudske vlasti, javnih tužilaštava, nadležnost Narodne skupštine, način glasanja u Narodnoj skupštini, imenovanje sudija Ustavnog suda i regulisanje položaja sve tri grane vlasti u Srbiji.

- Ono što je zahtevano od Srbije odnosi se pre svega na smanjenje uticaja zakonodavne i izvršne vlasti u postupku izbora sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca, postupak izbora članova visokog saveta sudstva, kao i preciziranje uloge Pravosudne akademije- ukazala je Kuburovićeva.

Istakla je da Vladin Predlog ne sadrži tekst amandmana čije se usvajanje traži, već će krajnji tekst utvrditi Odbor za ustavna pitanja nakon predstojećih javnih slušanja i debata u Narodnoj skupštini.

Zbog toga, kako je ukazala, treba razlikovati Predlog za promene Ustava o kome se raspravlja i koji je podnela Vlada i predstojeći Akt o promeni Ustava koji treba da utvrdi Odbor, a dvotrećinskom većinom izglasa Narodna skupština.

Ovaj Predlog Vlada je Narodnoj skupštini prosledila krajem novembra prošle godine, a Predlog se odnosi isključivo na deo Ustava iz 2006. koji reguliše pravosuđe.

Prema proceduri koju predviđa Ustav, nakon što Odbor razmotri Predlog Vlade za izmenu Ustava, uputiće ga pred narodne poslanike koji treba ovaj predlog da usvoje dvotrećinskom većinom glasova, kako bi se uopšte pristupilo utvrđivanju budućih amandmana.

Ukoliko poslanici izglasaju Predlog za izmenu Ustava, skupštinski Odbor za pravosuđe organizovaće javne debate radi utvrđivanja finalne verzije Predloga amandmana.

Ministarstvo pravde je izradilo Nacrt ustavnih amandmana koje je pozitivno ocenila Venecijanska komisija i koji bi trebalo da budu početna osnova za utvrđivanje budućih amandmana.

Nakon što se utvrdi predlog amandmana na Ustav u oblasti pravosuđa, njih će takođe morati da izglasaju narodni poslanici dvotrećinskom većinom.

Taj predlog će potom ići na referendum.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija