Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA: Obaveza vlasnika psa je da omogući sprovođenje programa mera zdravstvene zaštite i to vakcinacijom protiv besnila i trajnim obeležavanjem psa putem mikročipa. Ukoliko vlasnici odbiju ili ne žele da vakcinišu, da čipuju životinje, tada se veterinari obraćaju nadležnom veterinsrskom inspektoru koji pokreće upravni postupak, donosi rešenje o obavezi obeležavanja, odnosno vakcinacije pasa i ukoliko vlasnik ili držalac i dalje ne postupe po tom rešenju pokreće se prekršajni postupak


Pre nekoliko dana, vlasnički pas je na novosadskom Kamenjaru napao devojčicu i njenog oca. Ispostavilo se da pas nije čipovan i da je napadom ugrozio njihovu bezbednost. Nakon ovakvih događaja postavlja se pitanje koja su prava i obaveze vlasnika pasa, kao i koje su sankcije ukoliko ne vode računa o svojim ljubimcima?

Svi vlasnici pasa imaju svoja prava, ali i obaveze propisane Zakonom o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), kojih su dužni da se pridržavaju.

"Obaveze vlasnika ili držaoca životinja počinju odatle da su oni prvo dužni da vode računa o zdravlju i dobrobiti svojih životinja, odnosno kućnih ljubimaca. Dužni su da omoguće sprovođenje programa mera zdravstvene zaštite, u slučaju pasa to je vakcinacija pasa protiv besnila i trajno obeležavanje pasa na način propisan u našoj zemlji odnosno putem mikročipova, da su dužni da vode dokumentaciju o tome i da je čuvaju i da u bilo koju opasnost koja se pojavi po zdravlje njihovih životinja prijave nadležnom veterinaru ili inspektoru", kaže Olivera Ivkov, šefica Odseka veterinarske inspekcije za Južnobački okrug.

Takođe, ukoliko se ne ponašaju u skladu sa merama koje predviđa Zakon, protiv nesavesnih vlasnika se pokreće postupak.

"Ukoliko vlasnici ili držaoci životinja odbiju ili ne žele da vakcinišu, da čipuju životinje, tada se veterinari obraćaju nadležnom veterinsrskom inspektoru koji tad pokreće upravni postupak, donosi rešenje o obavezi obeležavanja, odnosno vakcinacije pasa i ukoliko vlasnik ili držalac i dalje ne postupe po tom rešenju onda se pokreće prekršajni postupak", kaže Olivera Ivkov.

Iskustva veterinara pokazuju da su vlasnici pasa sve više upućeni u to koje su njihove obaveze i da napredovanjem veterinarske struke, informacije o održavanju pasa dolaze do sve šireg kruga ljudi. Ipak, postoje i segmenti u koje nisu dovoljno upućeni.

"Ono u šta nisu upućeni je to koje su to vakcine i koliko često treba vakcinisati životinju. Već godinama unazad se zna, pošto je to zakonska obaveza, da je vakcinacija protiv besnila obavezna i na to su naviknuti. Često nisu upoznati sa tim da treba i odraslu životinju vaklcinisati protiv zaraznih bolesti, to je ova vakcina koja zakonski nije obavezna, ali je za zdravlje psa neophodna", objašnjava Ivan Vasić, veterinar.

U slučajevima nesavesnog držanja pasa, kazna za fizička lica je između pet i 50 hiljada dinara, dok za pravna lica ta kazna iznosi između 100 hiljada i milion dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, Teodora Vasiljević, 15.06.2016.
Naslov: Redakcija