Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM, ZAKONA O ZAšTITI żIVOTNE SREDINE I ZAKONA O ZAšTITI PRIRODE: UVOđENJE CIRKULARNE EKONOMIJE, KOJA PODRAZUMEVA DA SE OD PRERAđENOG OTPADA DOBIJE NOVI PROIZVOD, PRECIZNO DEFINISANJE KRITERIJUME KO MOżE DA BUDE RECIKLAżNI OPERATER I REVIZIJA DO SADA IZDATIH DOZVOLA


Uvođenjem cirkularne ekonomije, koja podrazumeva da se od prerađenog otpada dobije novi proizvod, u Srbiji se može otvoriti 30.000 novih radnih mesta, povećati konkuretnost privrede i postati regionalni lider u razvoju investicija, ocenio je poptredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zoran Vujović.

Vujović je na Forumu zelene industrije, koji je organizovala PKS, naglasio da je Srbiji potrebna nova strategija za budućnost, jer naša zemlja može da pokrene investicioni ciklus u cirkularnoj ekonomiji, jačajući svoju energetsku bezbednost ali i efikasnost proizvodnje, energiju otpada, održivi transport i organsku poljoprivredu.

On je naglasio da će na inicijativu Udruženje reciklera Srbije u okviru PKS biti formirana Grupacija zelene idustrije što je prvi korak u daljem radu komore u ovoj oblasti.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Aleksandar Vesić, podržao je ovu inicijativu, naglasivši da će se resorno ministarstvu i ubuduće uključiti u svaki posao i inicijativu PKS u kome može da pomogne.

Srbija ima dovoljno resursa, ali nam privreda na žalost nije na nivou na kom bi trebalo da bude, rekao je Vesić dodajući da je upravo princip uvođenja zelene ekonomije način na koji Srbija može da prevaziđe deo problema.

On je najavio da će uskoro biti organizovane javne rasprave o izmenama Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o zaštiti prirode, kojima će biti uvedeno oko 50 odsto izmena na dosadašnja zakonska rešenja. Očekuje se da će vlada, najverovatnije 18. juna 2015. godine, doneti zaključak o otpočinjanju javne rasprave, rekao je Vesić.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i predstavnici Agencije potpisali su Memorandum o saradnji sa Udruženjem reciklera Srbije i Udruženjem reciklera ambalažnog otpada Srbije.

Cilj je uspostavljanje saradnje i rešavanje problema u oblasti reciklažne industrije, rekao je Radović i ukazao da je neophodno precizno definisati kriterijume ko može da bude reciklažni operater, uspostaviti jaču kontrolu i inspekcijski nadzor, postaviti jasne ciljeve lokalnim samoupravama.

Takođe, kako je naveo, neophodno je uraditi reviziju dozvola koje su do sada izdate reciklerima kako bi se uredilo tržište otpada u našoj zemlji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.06.2015.