Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST: Ugostitelji traže smanjenje PDV-a na hranu na 10 odsto


Udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES predložiće Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima smanjenje stope PDV-a na hranu u hotelima i restoranima s dosadašnjih 20 na 10 odsto. Time bi se Srbija pridružila grupi od više od 20 evropskih zemalja koje već imaju redukovanu poresku stopu na ove usluge. Na ovaj način bi se sektor s najvećim razvojnim potencijalom u državi doveo u konkurentniji položaj, čime bi se, kažu u ovom udruženju, obezbedio dalji ekonomski rast, ne samo turizma i ugostiteljstva već i povezanih delatnosti.

- Ova inicijativa je pokrenuta još pre deceniju, ali i dalje insistiramo na tome da se uslovi za ovaj sektor promene. Zato ćemo još jednom zatražiti izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007, 93/2012, 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 68/2014 - dr. zakon, 142/2014, 5/2015 - usklađeni din. izn., 83/2015, 5/2016 - usklađeni din. izn., 108/2016, 7/2017 - usklađeni din. izn., 113/2017, 13/2018 - usklađeni din. izn., 30/2018, 4/2019 - usklađeni din. izn., 72/2019, 8/2020 - usklađeni din. izn., 153/2020 i 138/2022). Pitanje poreskog tretmana služenja hrane u ugostiteljskim objektima nije, dakle, novo, ali smatramo da je važno da se što pre reši. Smatramo da bi smanjenjem poreza na hranu koja se priprema i služi u ugostiteljskim objektima poput hotela i restorana, u određenoj meri smanjile cene ugostiteljskih usluga u Srbiji, što bi dovelo do povećanja broja gostiju, a samim ti i do otvaranja novih radnih mesta - kaže Georgi Genov, direktor udruženja HORES.

Iako se ova inicijativa na prvi pogled čini kao usmerena na eventualno ostvarivanje dodatne dobiti ugostiteljskog sektora, u udruženju kažu da to nije tačno. Oni korist vide u sigurnom povećanju broja gostiju, pa samim tim i povećanju prometa.

- Ovakva tehnika privlačenja turista i posredno povećanje fiskalnih prihoda nastalih zbog smanjenja poreza u ugostiteljstvu pribegle su već mnoge zemlje kako bi svoju turističku ponudu učinile što primamljivijom i samim tim povećale svoje prihode i razvijale druge grane privrede. Smanjenjem poreske stope značajno bi se destimulisali pokušaji pojedinih nesavesnih preduzetnika da izbegavaju plaćanje PDV-a u ugostiteljskim objektima, pošto bi stopa poreza od 10 odsto činila neisplativim rizik od kažnjavanja i zatvaranja objekata - objašnjava Genov.

HORES smatra da bi se smanjenjem poreske stope značajno povećao obuhvat naplate poreza, a veruju da bi došlo i do značajnog rasterećenja poreskih inspekcija. Oni naglašavaju da se strogo protive sivoj ekonomiji i da znaju da i dalje trećina ugostiteljskih objekata posluje u sivoj zoni.

Evropa decenijama predstavlja najpoželjniju turističku destinaciju, ali se prema nekim pokazateljima njeno tržišno učešće smanjuje. Zbog negativnih tendencija krovno udruženje - HOTREK u “Izveštaju o koristima niske stope PDV-a za stvaranje novih radnih mesta i konkurentnost u Evropskoj uniji” više puta je upozorilo da je primerena poreska politika ključni faktor jačanja konkurentnosti turizma u EU.

- Kada je reč o Srbiji sektor smeštaja i hrane praktično je nerazdvojiv i predstavlja ključni pokretač našeg turizma. U mnogobrojnim studijama u kojima se analizira turistička konkurentnost, sugeriše se i na redukovani PDV, tako da u zemljama EU, čak 22 članice primenjuju drugačiju stopu PDV-a na ugostiteljske usluge, hrane i pića - objašnjava Genov.

Iz njihove prakse se vidi da je smanjenje PDV-a, dovelo s jedne strane do smanjenje priliva sredstava zbog smanjene stope poreza, ali je s druge povećan priliv po osnovu povećanja prihoda, od poreza na dobit hotela i restorana, poreza i doprinosa na plate i od ubiranja PDV-a u novootvorenim objektima, povećanja prihoda, rasta investicija, lične potrošnje i izvoza. Jedno evropsko istraživanje sprovedeno na deset zemalja pokazalo je da ovakva mera u turizmu i ugostiteljstvu ima pozitivne uticaje na celokupnu privredu. Na primer, pokazalo se da smanjenje poreskog opterećenja u turizmu i ugostiteljstvu generiše stopu rasta BDP-a između 0,2 i 0,6 procentnih poena, kao i da je korist od smanjenog poreskog opterećenja turizma i ugostiteljstva veća od troškova izgubljenih prihoda u budžetu. Naše ugostitelje i hotelijere brine i mogućnost da bi turisti mogli da počnu da biraju povoljnije konkurentske destinacije. Čak se i stopa PDV-a od 10 odsto se smatra nedovoljno konkurentnom, jer mnoge zemlje imaju i nižu stopu poreza. I u samoj Strategiji razvoja turizma Srbije do 2025. godine ocenjeno je da je fiskalno opterećenje turističkog sektora veće nego u zemljama našeg okruženja.

Prema istraživanju HOTREK-a, sve zemlje koje su smanjile PDV-a na hranu u hotelima i restoranima su zabeležile značajne uspehe. Na primer, Irska je PDV sa 13,5 smanjila na devet odsto i u narednih pet godina otvorila je 56.000 novih radnih mesta. Švedska je PDV na ugostiteljstvo sa 25 procenata snizila na 12 odsto, što je dovelo do rasta zarada i broja zaposlenih za 10 odsto u naredne dve godine. U Francuskoj ovaj porez sada iznosi sedam odsto, a bio je 19,6, kao i u Nemačkoj, koja je posle smanjenja stope otvorila za 20 odsto više novih radnih mesta u prvih pet godina. Međutim, ona je vratila PDV na raniji nivo zbog čega brojni restorani iz revolta i teških uslova poslovanja zatvorili objekte ili skratili radno vreme. Najniži PDV na ove usluge je u Mađarskoj i iznosi pet odsto, a bio je neverovatnih 27 procenata.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 14.05.2024.
Naslov: Redakcija