Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Zarada niža od minimalne samo u slučaju nepunog radnog vremena


Plata zaposlenog ne sme da bude niža od minimalne. U Srbiji ona u proseku iznosi oko 47.000 dinara mesečno. Ipak, jedini način da neko ko se nalazi u radnom odnosu prima zaradu čiji je iznos niži od minimalne zarade, objašnjava Mario Reljanović, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, jeste da radi sa nepunim radnim vremenom.

- Ako neko, na primer, radi za minimalnu cenu rada po radnom času, i pri tome radi 20 radnih časova nedeljno (50 odsto radnog vremena), logično će dobiti samo 50 odsto minimalne zarade. Isto se odnosi na sve zaposlene: ako radite sa nepunim radnim vremenom, bićete plaćeni onoliko vremena koliko ste proveli na radu - napominje Reljanović, dodajući da to u konačnom proračunu može biti iznos koji je niži od minimalne zarade, ali se minimalac određuje za puno radno vreme.

- U tom slučaju, vi radite manje od punog radnog vremena, pa je zakonito što dobijate zaradu čiji je iznos niži od minimalne zarade - ističe Reljanović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 10.05.2024.
Naslov: Redakcija