Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O OBAVEZNOJ PROIZVODNJI I PROMETU HLEBA OD BRAŠNA "T-500": Uredba će verovatno biti produžena još šest meseci i cena hleba “Sava” će biti 54 dinara


Vekna “Sava” koštaće 54 dinara i posle 1. juna kada ističe aktuelna Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ("Sl. glasnik RS", br. 104/2023).

Prema najavi iz Industrije pekarstva, očekuje se da će zaštita cene posle ovog datuma biti produžena na još šest meseci. Ukoliko bude tako popularna, bela vekna pod režimom zaštite cene biće pune tri godine.

Podsetimo, Uredba Vlade Srbije o obaveznim količinama i ograničenoj ceni od 46 dinara za hleba tipa “Sava” startovala je u novembru 2021. godine. Tada je najavljeno da će važiti sve dok se ne stabilizuju prilike oko cene pšenice koja je u tom trenutku bila rekordna, što je i dovelo do drastičnog poskupljenja cena hleba na domaćem tržištu. Odlukom države istovremeno je počela prodaja belog brašna pekarima po regresivnim merama, mere koja je zadržana do danas. Smanjene su i trgovačke marže na šest sa 30 odsto, što je proizvođačima omogućilo da u ovom periodu mogu da izdrže tu cenu hleba. Svakako, zarade su nadomestili kroz cenu drugih vrsta vekni od specijalnog brašna, ali i peciva.

Takođe, do minimalnih korekcija cene došlo je prvi put posle šest meseci od uvođenja uredbe jer su se, po objašnjenju pekara, povećali ulazni inputi za proizvodnju hleba, tako da je ova popularna vekna, čija je potrošnja uvećana za 20 odsto, za dve i po godine poskupela sa 46 na sadašnjih 54 dinara.

Kasnije, došlo je do drastičnog pada otkupne cene pšenice na tržištu pa se postavlja pitanje do kada će biti razloga za regulisanu cenu hleba?

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže da je uredba uvedena 2021. godine, u pravom trenutku da se tržište smiri, a potrošačima i obezbede najbolji uslovi. Trenutno, dodaje, iako je cena pšenice stabilizovana, i dalje postoji potreba za ovom vrstom ograničenja jer su energenti i mnogi drugi inputi ostali skupi.

- Ukrajinskog brašna više nema na evropskom tržištu u onoj meri, tako da je i naš izvoz počeo da raste. U takvim okolnostima očekujemo i nešto više cene pšenice u narednom periodu, što bi moglo da dovede i do poskupljenja brašna - rekao je Pralica.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 15.05.2024.
Naslov: Redakcija