Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I RACIONALNOJ UPOTREBI ENERGIJE: Zakon uspostavlja osnov za uvođenje propisa o eko-dizajnu u pravni sistem Srbije. Uvođenje pojedinačnih propisa za pojedine vrste uređaja, odnosno proizvoda, odvijaće se postepeno i u dogovoru sa privredom, kako bi se svi akteri na tržištu, a pre svega domaći proizvođači, prilagodili novouvedenim zahtevima


Zahvaljujući nedavno usvojenom setu propisa iz oblasti energetike i uvođenju zahteva eko-dizajna, na tržištu Srbije neće moći da se nalaze energetski neefikasni proizvodi, što će uticati na manje troškove građana, smanjiti zagađenje životne sredine i eliminisati nekvalitetne proizvode iz ponude.

"Iskustva drugih država pokazala su da se kao rezultat uvođenja zahteva eko-dizajna na tržištu pojavljuju uređaji veće energetske efikasnosti sa nižim cenama", navode u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Tako se u Srbiji u ovom trenutku na tržištu mogu naći četiri do pet modela frižidera sa najvećim stepenom energetske efikasnosti, sa pojedinačnom cenom višom od 700 evra, dok se u SR Nemačkoj može naći preko 30 modela sa cenama već iznad 400 evra.

"Usvajanjem seta novih zakona potpuno smo uredili zakonodavni okvir u oblasti rudarstva i energetike i usaglasili sa svim pravilima i direktivama EU. Kada govorimo konkretno o uvođenju zahteva eko-dizajna, primenili smo evropsku direktivu o eko-dizajnu, kojom je u EU uveden pravni okvir za uspostavljanje ekoloških zahteva za uređaje koji značajno utiču na potrošnju energije", kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Prema njenom objašnjenju, "sam eko-dizajn označava takvo dizajniranje i kreiranje proizvoda, odnosno uređaja, da se realizuje što je manji mogući uticaj na životnu sredinu, u svim fazama životnog ciklusa proizvoda, od dizajniranja, izrade, upotrebe, do odlaganja ili ponovne upotrebe".

Kako je istakla, uvođenje eko-dizajna doprinosi kako smanjenju potrošnje energije i štetnih emisija, tako i finansijskim uštedama.

"Omogućava stavljanje u promet na tržište samo onih proizvoda koji zadovoljavaju propisane norme, između ostalog, u pogledu energetske efikasnosti, nivoa buke, emisije prašine i drugih zahteva", navodi Mihajlović.

Najnoviji eko-dizajn propisi uspostavljaju i zahteve koji se odnose na obezbeđivanje dostupnosti rezervnih delova za neke od uređaja, u određenom vremenskom periodu, a sve u cilju daljeg smanjenja otpada. To je naročito važno u slučaju različitog elektronskog i opasnog otpada, objašnjavaju u Ministarstvu energetike.

U EU je trenutno 28 vrsta vrlo različitih proizvoda, koji su uređeni propisima o eko-dizajnu, gde spadaju skoro svi aparati za domaćinstvo, kao i industrijske mašine.

Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije ("Sl. glasnik RS", br. 40/2021), usvojen u aprilu, uspostavlja osnov za uvođenje propisa o eko-dizajnu u pravni sistem Srbije.

Uvođenje pojedinačnih propisa za pojedine vrste uređaja, odnosno proizvoda, odvijaće se postepeno i u dogovoru sa privredom, kako bi se svi akteri na tržištu, a pre svega domaći proizvođači, prilagodili novouvedenim zahtevima, obrazlažu u Ministarstvu energetike.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.05.2021.
Naslov: Redakcija