Zastava Bosne i Hercegovine

KRIZNI ŠTAB ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA OD ZARAZNE BOLESTI COVID-19: Predloženo dalje ublažavanje mera, koje se odnose na rad frizerskih salona i organizovanje stručnih skupova


Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Zoran Gojković izjavio je da je taj štab predložio dalje ublažavanje mera, koje se odnose na rad frizerskih salona i organizovanje stručnih skupova, budući da smo, kako je rekao, izašli iz vanredne epidemiološke situacije.

Gojković je u izjavi novinarima nakon sednice Kriznog štaba precizirao da to podrazumeva četiri kvadratna metra za boravak osoba u frizerskim salonima, kao i organizovanje stručnih skupova do maksimalnog broja učesnika do 100.

Srbija je, na osnovu pokazatelja, izašla iz vanredne epidemiološke situacije, rekao je on upozorivši na to da je situacija i dalje nesigurna, jer i dalje ima više stotina novozaraženih dnevno, ali da je tendencija prijema i otpusta zaraženih u zdravstvenim ustanovama dobra.

Krizni štab je zato predložio da frizerski saloni mogu da rade pod uslovima koji su manje rigorozni nego što su bili do sada, tako da će ograničenje broja ljudi u salonu umesto devet metara kvadratnih biti četiri, uz poštovanje svih mera, kao što su nošenje maske i razmak od 1,5 do dva metra, rekao je Gojković.

Epidemiolog je preneo da se razgovaralo i o organizovanju događaja za mlade i da, ukoliko se u sledećem vremenskom periodu nastavi ovakav intenzitet pada broja novozaraženih i ukoliko budemo izašli iz nesigurne situacije, uz dostizanje 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, posle 21. juna krenuće i organizacija različitih vrsta događaja vezanih za kolektivna okupljanja i druženja kao pre epidemije.

To je strogo, isključivo i jedino ukoliko budemo došli do 50 odsto ukupno vakcinisanih i ako epidemiološka situacija bude takva da nemamo skok i rast novozaraženih, ponovio je Gojković.Naredba o dopuni Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 49/2021) je objavljena 14.5.2021. godine, a stupila je na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku RS". tekst naredbe nalazi se u nastavku:

Na osnovu člana 14. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 ("Službeni glasnik RS", br. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21, 22/21 i 29/21), na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19,

Ministar zdravlja donosi

NAREDBU

o dopuni Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19

1. U Naredbi o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 ("Službeni glasnik RS", br. 33/21, 36/21, 38/21 i 45/21) u tački 5. posle stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:

"Izuzetno od ograničenja iz stava 1. ove tačke, u objektima u kojima se pružaju frizerske i kozmetičke usluge, odnosno druge usluge koje zahtevaju neposredan kontakt između zaposlenog i korisnika usluge, rastojanje između svih prisutnih lica mora biti takvo da na svakih četiri metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice i rastojanje između prisutnih lica ne može biti manje od dva metra."

2. Ova naredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Broj 500-01-00130/1/2021-26
U Beogradu, 14. maja 2021. godine

Ministar,
dr Zlatibor Lončar, s.r.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.05.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija