Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Predlog zakona nije u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima, jer ne ostavlja mogućnost revizije presude osuđenika na doživotnu robiju


Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović upozorila je da Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima jer ne ostavlja mogućnost revizije presude osuđenika na doživotnu robiju.

Mijatović u pismu ministarki pravde Neli Kuburović podseća da je Srbija potpisnica obavezujuće Konvencije o ljudskim pravima i dodala u zakona mora da bude ostavljena mogućnost oslobađanja zatvorenika osuđenih na doživotne kazne i revizije presude.

"Konvencija ne zabranjuje uvođenje doživotne kazne za naročito teške zločine kao što je ubistvo", navela je Mijatović i dodala da ova dva uslova moraju da budu ispunjena da bi zakon bio u skladu sa Konvencijom.

Prema sadašnjem Predlogu zakona, jedini način da se kazna smanji je predsedničko pomilovanje, dodala je ona i izrazila zabrinutost da zakoni Srbije ne garantuju takvu mogućnost.

"Da bi kazne doživotnog zatvora bila u skladu sa Članom 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je za Srbiju obavezujuća, mora da postoji mogućnost njenog smanjivanja, odnosno mora da postoji mogućnost oslobađanja zatvorenika i mogućnost revizije presude", napisala je Mijatović u pismu.

Ona je izrazila zabrinutost zbog odluke vlasti Srbije da ne organizuju javnu debatu o Nacrtu zakona, pozivajući ih da to ipak urade.

"Vlasti Srbije treba da obezbede punu usklađenost svih budućih pravnih inicijativa ove vrste sa pravnim tekovinama Evropskog suda za ljudska prava", navela je komesarka.

Izvor: Vebsajt 021, 15.05.2019.
Naslov: Redakcija