Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Izmene Zakona verovatno tek krajem 2019. godine


Uprkos najavama ministara Vlade Republike Srbije da će se izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon) naći pred republičkim poslanicima u prvoj polovini ove godine, ovaj zakon se, po svemu sudeći, neće naći na dnevnom redu prolećnog zasedanja, koje se završava 31. maja. Kako ističe Tatjana Macura, narodna poslanica i predstavnica inicijative "Mame su zakon", ovaj zakon se ne nalazi u skupštinskoj proceduri, što znači da su šanse da stigne na dnevni red zasedanja samo teoretske.

Mislim da se o ovom zakonu neće pričati sve do jeseni, ali ne očekujem da će se bilo šta konkretno dogoditi do decembra, kada počne rasprava o budžetu za 2020. godinu ili kada se usvoji novi budžet. Sudeći po najavama resornih ministara, promene će biti kozmetičke, a ne suštinske i njima neće biti obuhvaćena najveća grupa žena koje su oštećene ovim zakonom. To su, pre svega, žene koje nemaju 18 meseci radnog staža u kontinuitetu i porodilje koje su radile na crno ili su godinama volontirale u nekoj firmi. Mislim da će se promene odnositi samo na žene sa visokim primanjima, koje su po novom obračunu dobijale tri umesto pet prosečnih plata, i na poljoprivrednice od kojih zakonodavac zahteva da imaju osiguranje od 24 meseca, za razliku od ostalih porodilja, koje za ostvarivanje naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta moraju da imaju osiguranje 18 meseci – ističe ona.

Tatjana Macura podseća da Inicijativa "Mame su zakon" traži izmenu onih tačaka zakona koje ugrožavaju porodilje koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, decu koja su rođena kao treće i četvrto dete u porodici pre 1. jula a imaju manje od deset godina i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate. Njihov predlog izmene zakona sadrži jasne tačke, među kojima je i ta da nijedna porodilja ne sme da prima nadoknadu manju od minimalca u Srbiji.

Na pitanje kakva je budućnost Zakona, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odgovorili su da je Radna grupa za praćenje i procenjivanje efekata primene Zakona, na čijem se čelu nalazi dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, na osnovu dosadašnjeg rada i dobijenih podataka predložila moguće izmene i dopune pojedinih odredaba Zakona, koje neće narušiti njegovu suštinu, a koje bi bile u okviru sadašnjih mogućnosti budžetskog sistema. O predloženim izmenama potrebno je da se izjasni i Ministarstvo finansija. Po dobijanju izjašnjenja, nastaviće se dalji rad na izradi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kako bi bio upućen u skupštinsku proceduru.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 14.05.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija