Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: O trošku osiguranja moći će da se zamrzne do šest embriona u tri stimulisana pokušaja vantelesne oplodnje, koji će se o trošku države čuvati do pet godina


Parovi u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) ubuduće će o trošku osiguranja moći da zamrznu do šest embriona u tri stimulisana pokušaja vantelesne oplodnje, koji će se o trošku države čuvati do pet godina.

Reč je o značajnoj olakšici u odnosu na dosadašnje rešenje po kojem su imali pravo da zamrznu, takođe do šest embriona, ali samo iz jednog stimulisanog pokušaja BMPO.

S obzirom na to da u ovaj postupak mnoge žene ulaze već "u godinama", malo je onih, kažu ginekolozi, koje u jednom stimulisanom ciklusu dobiju toliko kvalitetnih embriona da šest mogu da sačuvaju kao "višak" za kasnije. Mnogo su veće šanse da u tri stimulisana pokušaja, na koliko imaju pravo o trošku države do navršene 42 godine žene, "ostave" po jedan ili dva embriona u banci.

Novo uputstvo za sprovođenje lečenja neplodnosti postupcima BMPO, Republički fond zdravstvenog osiguranja doneo je na predlog Republičke stručne komisije za BMPO. Ono će važiti kako u šest državnih ginekoloških centara, tako i u privatnim klinikama u koje će sa uputom ove godine moći da ode 3.300 do 4.300 žena.

U RFZO je rečeno da će i žene koje na BPMO idu pred kraj starosne granice od 42 godine, takođe moći o trošku države da zamrznu višak embriona na maksimalno pet godina, ali da država posle navršene 42 godine neće pokrivati i troškove embriotransfera.

- Ukoliko su parovi u jednom stimulisanom postupku zamrznuli embrione na teret osiguranja, prilikom prijave za naredni postupak, upućuju se prvo na krioembriotransfer sve dok imaju zamrznute embrione - objašnjavaju u RFZO.

Država pokriva troškove tri stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera, odnosno usađivanja embriona koji su bili zamrznuti, radi dobijanja prvog deteta. Od ove godine osiguranje pokriva i dva stimulisana postupka BMPO, jedan krioembriotransfer radi dobijanja drugog deteta, ali samo za parove čije je prvo dete dobijeno iz postupka BMPO.

- Imali smo parove koji su iskoristili mogućnost i zamrzavali embrione o trošku RFZO, ali je tek u proceduri priprema tih parova za odmrzavanje - kaže dr Branko Budimirović, šef odseka za BMPO Opšte bolnice Valjevo. - Još od početka rada naše laboratorije, od novembra 2012. godine, parovi su imali mogućnost zamrzavanja i to je bio kuriozitet, jer smo bili jedini u sistemu državne zdravstvene zaštite koji su pružali tu vrstu usluge.

Budimirović kaže da zbog velikog broja parova tek poslednjih mesec dana za obradu stižu upravo ti parovi koji su preko RFZO izabrali opciju zamrzavanja.

- Embrioni se zamrzavaju kada je odložen transfer iz medicinskih razloga, kada ženski reproduktivni sistem nije spreman za vraćanje embriona i kada postoji višak kvalitetnih, prekobrojnih embriona. Imamo i roditelje koji su nakon uspešne IVF procedure i rođenja deteta došli po odmrznute embrione i ponovo ostvarili trudnoću - kaže naš sagovornik.

Prof. dr Eliana Garalejić, načelnik Odeljenja za arteficijelne reproduktivne tehnologije u GAK "Narodni front" kaže da je ova klinika već počela da zamrzava višak embriona u BMPO postupcima o trošku osiguranja:

- Njihov broj nije impozantan, s obzirom na to da su žene u postupku BMPO često starije, pa zbog toga imaju manje polnih ćelija i kod njih je verovatnoća da dobijemo višak embriona za zamrzavanje prilično mala. Novo rešenje je fleksibilnije jer žena iz tri stimulisana postupka ima više kvalitetnih embriona viška koje može da zamrzne - kaže prof. Garalejić.

Zamrzavanje embriona o trošku države omogućeno je od 18. juna prošle godine, ali na papiru. Klinikama je trebalo vremena da se pripreme za ovu proceduru. Tako je GAK u Višegradskoj, prema informacijama Ministarstva zdravlja, od ove godine počeo da zamrzava embrione. Potvrda koju žene dobijaju za BMPO od lekarske komisije, na kojoj se i izjašnjavaju da li žele da zamrznu višak embriona, važi godinu dana.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 14.05.2019.
Naslov: Redakcija