Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA DRŽAVNE ORGANE: Sindikat pravosuđa neće potpisati kolektivni ugovor bez toplog obroka i regresa


Sindikat pravosuđa Srbije, nakon pet meseci pregovaranja oko posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, odbija da potpiše kolektivni ugovor bez konkretizacije prava na naknadu za topli obrok i regres. Pitanje toplog obroka i regresa kao zakonskog prava za Sindikat je stvar principa.

- Ako je to naše zakonsko pravo onda je to i obaveza poslodavca da obezbedi novac za to pravo. Ne može za nekoga da ima a za nekoga da nema, odnosno ne može se zakon primenjivati selektivno, u zavisnosti od toga kako im odgovara i ko je u pitanju. To je zloupotreba zakona i ovlašćenja Vlade koja bi trebalo da bude primer ostalima - navodi se u saopštenju.

Ministru finansija pisanim putem postavili su pitanja na koja, kako se navodi, nisu dobili odgovore, iako imaju pravo na to.

- Pitali smo odakle mu pravo da privileguje zaposlene u javnim preduzećima koji pored solidnih plata ostvaruju sva moguća i nemoguća zakonska prava iz radnog odnosa, kao i druga primanja u višestruko većem obimu od zakonom utvrđenih prava, iako posluju sa gubitkom, a država uzima od svih nas dajući garancije za njihove kredite našim novcem? Teret krize nismo delili i ne delimo je jednako. Vreme je da se zamenimo - precizira se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da Sindikat pravosuđa Srbije sprovodi referendum među zaposlenima da li su za potpisivanje ponuđenog kolektivnog ugovora ili za štrajk.

Izvor: Vebsajt Sindikat pravosuđa Srbije, 14.05.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija