Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI SUD PRAVDE: Poslodavci da uspostave sistem koji će omogućiti svakodnevno merenje radnog vremena svakog od zaposlenih


Evropski sud pravde doneo je odluku da članice EU moraju da obavežu poslodavce da uspostave sistem kojim će se svakodnevno tačno utvrditi radno vreme svakog radnika kako bi se poštovali zakoni o radu.

Odluka Evropskog suda pravde doneta je u slučaju sindikata "Komisiones obreras" koji je od španskog ogranka nemačke "Dojče banke" tražio da uspostavi ovakav sistem.

Banka je tvrdila da, prema španskom zakonu, nije potrebno svakog meseca pratiti prekovremene sate.

Španski sud, koji je pitanja prosledio višoj instanci u EU, saopštio je da 53,7 odsto prekovremenih sati ne bude zabeleženo u Španiji i da postojeći zakoni ne osiguravaju efikasno poštovanje regulativa bloka o radnim satima, zdravlju ili bezbednost radnika.

Evropski sud pravde ističe da članice EU "moraju da od poslodavaca traže da uspostave objektivan, pouzdan i dostupan sistem koji će omogućiti svakodnevno merenje radnog vremena svakog od radnika".

Prema regulativi EU o radnom vremenu, prosečno radno vreme u sedmodnevnom periodu ne sme preći 48 časova, uključujući prekovremeni rad, i da radnik ima pravo na minimalno 11 časova odmora u dvadesetčetvoročasovnom periodu.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.05.2019.
Naslov: Redakcija