Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRAĐANI SRBIJE NAJVIŠE VERUJU VOJSCI, CRKVI, POLICIJI I NARODNOJ BANCI


Poverenje građana Srbije u institucije značajno je poraslo u odnosu na 2011. godinu, a najviše se veruje vojsci, crkvi, policiji, katastru i Narodnoj banci, saopštila je agencija za istraživanje "Deep dive".

Kako se navodi, Studija zadovoljstva korisnika usluga, kao deo Projekta o upravljanju nepokretnostima, koji Republički geodetski zavod sprovodi uz finansiranje Svetske banke, pokazala je da 57 odsto građana najviše veruje Vojsci Srbije, što je veliki porast u odnosu na 37 odsto 2011. godine.

Crkvi veruje 54 odsto, pet procentnih poena više nego pre pet godina, Republičkom geodetskom zavodu 46 odsto, što je porast od 13 poena.

Istraživanje je sprovedeno krajem 2016. godine i početkom 2017. godine, na uzorku od 1.500 građana Srbije, sastavljenog od 60 odsto gradskog i 40 odsto seoskog stanovništva iz šest regiona - Vojvodina (27 odsto), Beograd (22), Zapadna Srbija (13), Istočna Srbija (devet) i Južna Srbija (13).

Kvalitativni deo istraživanja sproveden je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru, a istraživanjem su obuhvaćene i neke od osetljivih grupa u populaciji Srbije, i to osobe sa invaliditetom, te pripadnici dveju najbrojnijih nacionalnih manjina u Srbiji - romske i mađarske.

Izvor: Vebsajt 021, 15.05.2017.