Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POJEDNOSTAVLJIVANJE IZVOZNIH PROCEDURA KROZ DOBIJANJE STATUSA "OVLAŠĆENI IZVOZNIK": Prednost izvoznika koji ima taj status proističe iz identifikacionog broja, odnosno ovlašćenja koje kompanija dobija za unos na svakoj izvoznoj fakturi. U toku dalje procedure izvoza srpska carina i carinske ispostave ostalih evropskih zemalja prepoznaju taj broj kao status ovlašćenog izvoznika i ne traže dostavljanje sve dokumentacije o dokazivanju porekla robe svaki put prilikom izvoza


Privredna komora Srbije radi na olakšavanju izvoznih procedura kroz dobijanje statusa "Ovlašćeni izvoznik" te je domaćim izvoznicima iz industrije tekstila, odeće, kože i obuće predstavljena mogućnost još jednog statusa za olakšavanje procedure izvoza.

Osnovna prednost izvoznika koji ima taj status proističe iz identifikacionog broja, odnosno ovlašćenja koje kompanija dobija za unos na svakoj izvoznoj fakturi. U toku dalje procedure izvoza srpska carina i carinske ispostave ostalih evropskih zemalja prepoznaju taj broj kao status ovlašćenog izvoznika i ne traže dostavljanje sve dokumentacije o dokazivanju porekla robe svaki put prilikom izvoza.

Rukovodilac Grupe u Upravi carina za perferencijalno i neprefercijalno poreklo robe Srbije Aleksandar Pajić objašnjava da postoji veliko interesovanje za dobijanje dodatnih informacija o pribavljanju tog statusa preko kojeg se značajno ubrzava i olakšava procedura izvoza domaćih proizvoda na tržišta EU.

"Pojednostavljenje procedura, čiji je deo status "Ovlašćeni izvoznik", u skladu je prethodno potpisanim sporazumima koje Srbija ima sa EU, poput ŠP-a i CEFTA, ili s Turskom. Tim sporazumima propisano je da postoji taj status i pojednostavljenje se u tom smislu odnosi na davanje izjave o preferencijalnom poreklu robe koja, kao takva, važi u svim zemljama koje primenjuju te sporazume", rekao je Pajić.

EU ima mnogo više potpisanih sporazuma od nas – Srbija ima potpisana četiri sporazuma o slobodnoj trgovini na panevropskim pravilima o poreklu, dok EU ima 62 sporazuma sa sličnim principima, a u odnosu na pravila o poreklu koja su sadržana u tim sporazumima, na raspolaganju ima još dodatnih 60 autonomnih trgovinskih mera koje pruža zemljama u razvoju.

Po rečima Milorada Vasiljevića iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće, ta inicijativa može biti sprovedena i uz pomoć nemačke organizacije GIZ i Uprave carina.

"Naša država maksimalno želi da poveća izvoz i uloga PKS-a i svih institucija u ovoj zemlji je da praktično pomognu izvoznicima u pojednostavljenju procedura pri izvozu. U Srbiji ima nešto malo više od 30 firmi koje imaju status ovlašćenog izvoznika", rekao je Vasiljević.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 15.05.2017.
Naslov: Redakcija