Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVČANA KAZNA ZA PREKORAČENJE BRZINE MOŽE SE ZAMENITI ZATVORSKOM ILI KAZNOM RADA U JAVNOM INTERESU


Osim poštovanja ograničenja brzine na putu, postoji još jedan način da se zaobiđe plaćanje kazne za njeno prekoračenje, a da pritom ne prekršite zakon.

Retko ko je uspeo da proživi svoj vozački vek bez ijedne kazne. Mada je teško izvući se iz zakonski propisanih obaveza i kazni, ovo su dva načina na koja možete da izbegnete plaćanje kazne.

Ukoliko odbijete da platite kaznu, na svakih 1.000 dinara kazne čeka vas jedan dan zatvora ili nekoliko dana rada u javnom interesu.

- Dešava se da ljudi radije hoće u zatvor nego da plate kaznu. Ali ne može da se odredi kazna zatvora kraća od tri dana. Sada se češće primenjuje da se neplaćene kazne prebace na rad u javnom interesu, na primer - grabuljanje lišća - objašnjava Boban Milinković, načelnik odeljenja za kontrolu i regulisanja saobraćaja.

Pa tako, ako ste, na primer, skrenuli u jednosmernu ulicu greškom i za to dobili kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, a nemate ili nećete da je platite, možete ići u zatvor na 6 do 20 dana.

- Kada lice dobije presudu, a ne plati je, u roku od 15 dana dobija novo rešenje u kome sudija odlučuje da li će kaznu menjati u kaznu zatvorom ili kaznu rada u javnom interesu. Ako se menja na kaznu rada u javnom interesu, što je novina kod nas, taj rad ne može biti kraći od 20 sati, ni duži od 360 dana. 1.000 dinara se računa kao 8 sati rada - kaže Živković.

Na ova dva načina možete izbeći plaćanje kazne, iako ni zatvor ni rad u javnom interesu ne zvuče bajkovito, pa je možda ipak najbolje, prvenstveno radi sigurnosti, a onda radi kaznenih mera, da se držite saobraćajnih propisa.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 13.05.2016.
Naslov: Redakcija