Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Izabrani lekar odobravaće odsustvo do 60 dana. Bolovanje može da se otvori "unazad" tri dana pre dolaska pacijenta u ordinaciju ili od dana posete doktoru


Izabrani lekari, po novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019), koji je na snazi od 11. aprila 2019. godine, moći će pacijentima da otvore bolovanje do 60, umesto dosadašnjih 30 dana. Time se "preskače" prvostepena lekarska komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), na koju su oboleli dosad morali 30 dana od početka privremene sprečenosti za rad.

Izabrani lekar sada može da otvori bolovanje "unazad" tri dana pre dolaska pacijenta u ordinaciju ili od dana posete doktoru.

- Dobili smo obaveštenje da je produžen period za koji izabrani lekar može da otvori bolovanje, ali sem toga, suštinskih izmena ne bi trebalo da bude. Bolovanje mora medicinski da bude opravdano i ne može se očekivati da će sad svi dobijati "poštedu" od posla koliko žele - kaže dr Nevenka Dimitrijević, izabrani lekar u Domu zdravlja Voždovac i predsednik Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. - Izabrani lekari će sad sigurno biti pod većim pritiskom, jer uvek postoji mogućnost da pacijent ne kaže istinu, a da poslodavac zatraži proveru opravdanosti bolovanja.

Ako u roku od najduže šest dana od isteka 60 dana bolovanja, pacijent ponovo bude sprečen za rad, bolovanje se "povezuje" i po osnovu sprečenosti za rad, i po osnovu naknade zarade za vreme odsustva s posla zbog bolesti.

- U nekim slučajevima izabrani lekar mora posle 60 dana bolovanja pacijenta da uputi na komisiju, a u nekim tek posle 90 dana - kaže dr Dimitrijević. - Izabrani lekar, bez obzira na to koji je razlog, može da pravda do 60 dana bolovanja. Pacijent koji je, recimo, polomio nogu, toliko i treba da izostane s posla i za njega je svakako benefit što neće morati više puta na komisiju. Ali, retki su drugi slučajevi kad je pacijent dobijao "u cugu" 30 dana bolovanja, pa se ne može očekivati da će automatski sad dobijati 60 dana. Na lekaru je da proceni koliko je dana minimalno potrebno za lečenje i oporavak.

Promenjen je i način obračuna naknade za vreme odsustva s posla zbog bolesti. Do sada se "uzimao" tromesečni prosek zaposlenog, a po novim - prosek poslednjih 12 zarada. U Ministarstvu zdravlja kažu da se na taj način sprečavaju zloupotrebe, jer je bilo dosta očiglednih slučajeva kada su poslodavci, naročito pred odlazak na trudničko bolovanje, uvećavali zarade u poslednja tri meseca, pa je onda iz zdravstvene kase zahvatanje za takva bolovanja bilo veće nego što je realno. Kod onih koji su se tek zaposlili, pa ne može da se izvuče prosek za 12 meseci, osnovica će biti minimalac.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 12.04.2019.
Naslov: Redakcija