Zastava Bosne i Hercegovine

FORMIRATI REGULATORNO TELO ZA KONTROLU RADA TUŽILACA I SUDIJA: Grupa građana iz Novog Sada predala zahtev poslanicima Narodne skupštine RS za proveru rada sudija i tužilaca i konstatovanja njihovih propusta


Članovi udruženja građana "Istina Tamarini zakoni" iz Novog Sada predali su Narodnoj skupštini Republike Srbije zahtev da podrže njihov predlog o formiranju Narodnog regulatornog tela za kontrolu rada tužilaca i sudija.

Predato je, po rečima Branka Miladinovića, zastupnika Udruženja, 250 zahteva na ime svakog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, za davanje pisane podrške za usvajanje ovog predloga.

- Zahtevi smo predali šefu pisarnice - predočava Miladinović, otac novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava tragičnog požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast" pre sedam godina.

Po Miladinovićevim rečima, od poslanika očekuju da ih kao predstavnici zakonodavne vlasti podrže i da se formira ovo telo, jer, kako je rekao, "suštinski problem društva iz oblasti pravosuđa, nepostojanje odgovornosti za loš rad tužilaca i sudija".

- Za hiljade tužilačkih zastarelih predmeta, hiljade odbačenih optužnica, niko ne odgovara i nema pojedinačne odgovornosti - navodi se u zahtevu. - Za loše optužnice, za namerno sačinjene loše optužne predloge i presude, kao i za prouzrokovane štete jedino odgovara država Srbija.

Cilj formiranja Narodnog regulatornog tela, kako se dalje navodi u zahtevu, je da nadzire i kontroliše rad tužilaca i sudija, i da se konstatuju propusti.

- Ovo telo koje bi se formiralo pri Narodnoj skupštini Republike Srbije, ili Zaštitniku građana, trebalo bi da spreči da veliki broj predmeta zbog lošeg rada tužilaca i sudija odlazi u Strazbur - ističe Miladinović.

Izvor: Vebsajt Novosti, Lj. P., 13.04.2019.
Naslov: Redakcija