Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA: Utvrđene su naknade za korišćenje javnih gradskih prostora u poslovne i druge svrhe, za oglašavanje, kao i za zauzimanje javne površine građevinskim materijalom, odnosno, izvođenje građevinskih radova


Odluka o naknadama za korišćenje javnih površina na teritoriji grada Novog Sada ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2019 - dalje: Odluka), kojom je umesto dosadašnjih komunalnih taksa uveden taj novi budžetski prihod, neće dodatno uticati na punjenje gradske kase, budući da su predmet i obaveza plaćanja ostali isti.

Tu Odluku usvojila je Skupština grada na martovskoj sednici, a u skladu sa novim Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018) koji je stupio na snagu krajem 2018.

- Ovim propisom utvrđene su naknada za korišćenje javnih gradskih prostora u poslovne i druge svrhe, za oglašavanje, kao i za zauzimanje javne površine građevinskim materijalom, odnosno, izvođenje građevinskih radova. Određene su takođe i posebne olakšice za obveznike - navedeno je u Odluci.

Visina naknade utvrđena je po ranije utvrđenim gradskim zonama, tako da obveznici plaćaju različito, u zavisnosti od toga da li zauzimaju javnu površinu u Bulevaru oslobođenja (prva zona) ili u delovima Novog Sada, u Petrovaradinu odnosno, u drugim naseljima koji nisu u prvoj zoni.

Prema propisanim tarifama, onaj ko namerava da postavi kiosk u prvoj gradskoj zoni treba da plati dnevnu naknadu od 18 dinara po kvadratnom metru zauzete javne površine, u drugoj zoni platiće 13, a oni u trećoj, dužni su da nadoknade 11 dinara po kvadratnom metru dnevno.

Za postavljanje prevoznih sredstava (tramvaja, vagona, autobusa) pretvorenih u montažne ugostiteljske objekte plaćaju 30 dinara dnevno po kvm, dok je za letnje bašte dnevna naknada 18 dinara za kvm prostora.

Ukoliko neko želi da koristi javnu zelenu površinu, na kojoj je to dozvoljeno, naknada se uvećava 100 odsto u odnosu na propisane tarife u tom delu Odluke.

Dvostruko veća naknada za poslovno zauzimanje javnih površina je i za ulice Zmaj Jovinu, Kralja Aleksandra, Dunavsku, Njegoševu, Trg slobode i Pozorišni trg i druge centralne gradske lokacije.

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta.

Za postavljanje kioska udruženja osoba sa invaliditetom, registrovanih za određene delatnosti, naknada se umanjuje za 50 odsto u odnosu na one u tarifi.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Grumić, 13.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija