Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ČETVRTA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U 2015. GODINI: ZAVRšEN NAčELNI PRETRES O PREDLOGU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAšTITI STANOVNIšTVA OD ZARAZNIH BOLESTI


Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje predviđaju obaveznu vakcinaciju, dobiće podršku svih poslaničkih grupa, a u raspravi o tom aktu čuli su se i predlozi za pooštravanje kaznene politike za roditelje koji odbiju vakcinisanje dece.

Izmene su predložila 234 poslanika, a raspravi o toj temi u parlamentu prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je naglasio da je njhovo usvajanje stvar zdravlja dece i nacije i da je tužno da u 21. veku pričamo o nečemu što je odavno rešeno.

Predlagači zakona poručuju da se na društvenim mrežama iznose stavovi o vaksinisanju bez ikakvog racionalnog dokaza i uporišta i da su roditelji odbijali pojedine vakcine, poput MMR i TO, što je dostiglo zabrinjavajući nivo.

"Usvajanjem ovog zakona olakšava se posao lekarima i šalje poruka roditeljima da vakcinišu svoju decu i da ne podležu uticajima protiv imunizacije. Zakonske izmene će skloniti barijeru koju lekari imaju u susretu sa roditeljima", kazano je.

Predstavnici opozicije smatraju da se predloženim zakonom ne nameću vakcine, već da se omogućava bezbedna zdravstvena slika naše populacije i naglašavaju da je imunizacija spasila mnogo više ljudskih života nego bilo koja druga medicinska metoda. Vakcinacija je obavezna i jako je bitno da građani Srbije to shvate, dodaju oni, tražeći ujedno i najoštrije kazne za one koji šire propagandu protiv vakcinisanja. Ukazano je na to da u predlogu zakona nije dovoljno razjašnjena kaznena politika, jer će oni roditelji koji ne vankcionišu decu platiti novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara, ali će deca i dalje ostati nevakcinisana.

Narodna skupština nastavlja rad u petak, 17.aprila 2015.godine u 10 časova. 

Izvor: Tanjug, 16.4.2015.