Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVO NA PRAVIČNO SUĐENJE


Kao istraživač Inicijative mladih za ljudska prava već četiri godine aktivno pratim sudske procese pripadnicima desničarskih organizacija i navijačkih grupa u Srbiji. Cilj monitoringa ovih sudskih postupaka je utvrđivanje stepena primene prava na pravično suđenje u pravosudnom sistemu Srbije.

Čest je slučaj da je pretres zatvoren za javnost ili, pod izgovorom da je sudnica mala, javnosti nije dozvoljen pristup. Prioritet pri ulasku imaju članovi porodica okrivljenih.

Sudska straža često selektivno pušta novinare određenih kuća da prisustvuju pretresima.

Sudnice su veoma male, tako da okrivljeni, svedoci i oštećeni sede veoma blizu jedni drugih. U delu za javnost situacija je još gora, jer tu nema nikakve podeljenosti već suprotstavljene strane sede zajedno.

U toku istraživanja uočeno je da nedostaje audio snimanje samog pretresa, jer to u Srbiji nije standard, već se diktiranjem sudije formira zapisnik, a to se često razlikuje od izgovorenog.

Zbog sporosti pravosuđa u Srbiji se često gubi kontekst samog dela koje je okrivljeni počinio, što dovodi do toga da se tokom trajanja jednog postupka isto ili slično krivično delo ponovi.

Nedostatak šire slike kod razmatranja ovih slučajeva, ignorisanje odluke Ustavnog suda rezultirao je porastom broja i uticaja desničarskih organizacija.

Izvor: Izvod iz vesti, http://www.danas.rs, Marko Ilić