Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA APV: Odluke donete na sednici Skupštine akcionara Dnevnik holdinga su suprotne Zakonu o privrednim društvima i Statutu Holdinga


Vlada Vojvodine je danas zatražila od nadležnih institucija da se hitno ponište odluke donete na sednici Skupštine akcionara Dnevnik holdinga održanoj 9. aprila, jer su suprotne Zakonu o privrednim društvima i Statutu Holdinga.

Skupština akcionara Dnevnik holdinga, na predlog Republike i Grada Novog Sada, koji imaju većinsko vlasništvo, razrešila je na sednici 9. aprila stari i imenovala novi Nadzorni odbor od pet članova.

Imenovanjem novog Nadzornog odbora, Vlada Srbije i Grad Novi Sad su praktično preuzeli upravljanje Dnevnik holdingom od Vlade Vojvodine.

Vlada Vojvodine nakon današnje sednice zahteva od Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju, da ponište ovakve odluke i najavljuje da će podneti tužbe.

"Vlada Vojvodine će u ime akcionara AP Vojvodine podneti tužbu za pobijanje donete odluke, zahtev za određivanje privremene mere zabrane izvršenja i zabeležbu spora u Agenciji za privredne registre, u cilju zaštite imovinskih prava akcionara AP Vojvodine", piše u saopštenju sa sednice.

Rok za pobijanje te odluke je 30 dana od dana saznanja za odluku Skupštine akcionara, navodi se u saopštenju.

Vlada Vojvodine zahteva i da od Dnevnik holdinga otkupi akcije koje joj pripadaju i izvrši isplatu ovih akcija po najvišoj vrednosti, utvrđenoj po zakonu. Zahteva se i da se razreši punomoćnik akcionara Republike, zbog "nesavesnog i nezakonitog postupanja i onemogućavanja usvajanja Programa restrukturiranja Dnevnik holdinga".

Taj Program verifikovala je Agencija za privatizaciju, a Vlada Vojvodine je obezbedila finansijska sredstva u budžetu u 2014. godini. Dodaje se da će u slučaju da otkup akcija ne bude omogućen, biti podneta tužba za "ostvarivanje prava nesaglasnog akcionara na otkup akcija".

Vlada Vojvodine ima 48,6 odsto vlasništva u Dnevnik holdingu, Vlada Srbije 48,4, zatim 1,9 odsto Grad Novi Sad, a po 0,5 odsto imaju Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Novi Bečej 0,02 odsto.

Izvor: RTV