Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), kojim se omogućava dalji razvoj tog sektora, kao i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora.

Po stupanju na snagu novih zakonskih rešenja, biće ograničeno instalisanje snage kupaca-proizvođača u skladu sa sličnom praksom u Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici.

Predloženo rešenje ima za cilj da postojeći model kupaca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema.

Takođe, biće omogućeno veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji i podstaknuta bolja uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

Ove zakonske izmene doprineće i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem kroz, između ostalog, adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Na sednici je doneta Odluka o obrazovanju Saveta za srpski jezik čiji je zadatak da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog, kao matičnog pisma, da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Za članove Saveta, na predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika, imenovani su dopisni član ANURS Sreto Tanasić, redovni profesor Miloš Kovačević, viši naučni saradnik Vladan Jovanović, viši naučni saradnik Marina Spasojević, vanredni profesor Aleksandar Milanović, a na predlog Ministarstva kulture - književnici Vladimir Pištalo, Selimir Radulović, Zoran Avramović i Miodrag Kajtez.

Vlada je donela Uredbu o proglašenju predela izuzetnih odlika “Dolina Pčinje” i na taj način obezbedila očuvanje jedinstvenog geomorfološkog fenomena sa speleološkim, biološkim i estetsko-ambijentalnim karakteristikama, što je od posebno velikog naučnog i obrazovno-vaspitnog značaja.

Na tom prostoru posebno se ističu uklješteni meandri i očuvane obale reke Pčinje, a u centralnom delu nalazi se manastir Prohor Pčinjski, izuzetno vredan kulturno-istorijski i građevinsko-arhitektonski kompleks koji daje specifičan identitet širem području i značaj koji prevazilazi okvire Srbije.

Na sednici je usvojena i Odluka o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije za školsku 2023/2024. godinu i to, u prvom ciklusu, za matematiku, srpski jezik i književnost, odnosno srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet, a u drugom ciklusu za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Pravo na dodelu ovih udžbenika imaju učenici primaoci novčane socijalne pomoći, učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno- vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, učenici koji osnovno vaspitanje i obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu – IOP-3 i drugi učenici kojima su potrebni prilagođeni udžbenici - uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format.

Takođe, ovo pravo mogu da ostvare i učenici koju su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Članovi Vlade saglasili su se da Republička direkcija za robne rezerve bespovratno isporuči do pet hiljada litara evro dizela, u ukupnom iznosu od 2.865.000 dinara, opštinama Sjenica, Bosilegrad i Trgovište, u cilju otklanjanja posledica od elementarne nepogode.

Izvor: Vebsajt Vlade, 16.03.2023.
Naslov: Redakcija