Zastava Bosne i Hercegovine

KOMITET SAVETA EVROPE: Evidentan napredak u zatvorskom sistemu u Srbiji


Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Saveta Evrope saopštio je da je primećen izvestan napredak u zatvorskom sistemu Republike Srbije i pozdravio poboljšanje uslova za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica.

U izveštaju sačinjenom na osnovu posete kazneno-popravnim ustanovama u martu 2021. godine, CPT je pohvalio mere srpskih vlasti na poboljšanju materijalnih uslova u zatvorima.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je reč o realnom izveštaju koji pokazuje rezultate dugogodišnjih napora Ministarstva pravde na rešavanju pitanja smeštajnih kapaciteta koje, kako je istakao, opterećuje zatvorske uprave i mnogo bogatijih država Evrope.

“S obzirom da se CPT bavi pitanjem torture, posebnu težinu ima i to što ne postoji primedba na račun sistemskog nečovečnog postupanja jer tako nešto ne postoji u srpskim zatvorima”, rekao je on.

On je istakao da su zbog dva slučaja, koje je Komitet naveo kao izolovane primere prekomerne upotrebe sile, pripadnici Službe za obezbeđenje suspendovani sa posla i disciplinski kažnjeni zbog teže povrede radnih obaveza.

Carević je naveo da Uprava izveštaje CPT-ja vrlo ozbiljno razmatra i primenjuje sve navedene preporuke poput onih da se poboljšaju materijalni uslovi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici (SZB) u Beogradu i pritvorskim jedinicama u Beogradu i Zabeli.

“SZB je posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i uvažićemo preporuke i za ovu ustanovu, dok će Okružni zatvor u Beogradu uskoro imati 11 renoviranih od ukupno 12 blokova čime stari izgled najvećeg pritvora na Balkanu postaje prošlost”, naglasio je on.

Carević je podsetio da KPZ u Zabeli ima tri nova paviljona za smeštaj 660 lica i u toku je izrada projekta za izgradnju nove pritvorske jedinice, dok će do kraja 2022. početi izgradnja još dva paviljona u ovom zavodu.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 14.03.2022.
Naslov: Redakcija