Zastava Bosne i Hercegovine

RAD NA NEODREĐENO VREME NIJE USLOV ZA KREDITE SA DEPOZITOM: Nezaposleni, frilenseri, honorarci mogu dobiti ovu pozajmicu


I pored već izvesne finansijske krize potražnja za kreditima, naročito gotovinskim, nije smanjena. Prolećni radovi ili renoviranje stana česti su razlozi zbog kojih se građani odlučuju na keš pozajmice.

Ono što će odlučiti visinu zajma i period otplate je kreditna sposobnost svakog klijenta. Nezaposleni, frilenseri, kao i svi građani koji nisu angažovani na osnovu ugovora na neodređeno vreme, mogu dobiti kredit, ali je to odluka koju će doneti banka na osnovu sopstvene analize i stepena rizičnosti svakog klijenta.

Dobra stvar je što postoji i jedna bankarska usluga koju mogu dobiti i oni koji nemaju redovna primanja, nezaposleni su ili rade po bilo kom od ugovora van radnog odnosa. Reč je o kreditima sa depozitom. Loša strana ovih zajmova je što morate ostaviti iznos depozita kao što je iznos kredita.

Iz OTP banke objašnjavaju da su u pitanju krediti koji se odobravaju na bazi položenog depozita.

“Klijenti koji imaju potrebu za dodatnom gotovinom, a ne žele da koriste ličnu ušteđevinu, odlučuju se da taj novac polože kao depozit i uzmu kredit na bazi depozita. Nakon otplate kredita podižu depozit i ponovo imaju početni novac, a u međuvremenu su postigli ono što su želeli kroz kredit. Tokom trajanja kredita klijenti ne mogu da raspolažu položenim depozitom”, naglašavaju.

Direktorka filijale Erste bank u Beogradu Nevena Milutinović kaže da se ova vrsta kredita najčešće koristi ukoliko neko ima potrebu da štedi na ovaj način, a ne može podići na drugi način kredit jer nema adekvatno zaposlenje i, na primer, ima mesečne prilive da plaća rate. U tu grupu najčešćih korisnika spadaju honorarci, izdavaoci stanova i lokala, oni koji rade po ugovorima na određeno vreme, kao i zaposleni preko ugovora o delu.

“Najveća prednost ovih kredita je to što oni koji već imaju novac i treba za nešto da ga potroše ipak mogu da sačuvaju ukupan ulog. Prednost je i što banka kod ovih pozajmica brzo rešava kreditne zahteve, a potrebna je minimalna dokumentacija. Ovi krediti se odobravaju i nezaposlenima, što je velika mogućnost da do dodatnog novca dođu i oni koji nemaju posao”, navodi ona.

Još jedna prednost kredita sa depozitom je i niža kamatna stopa i 100 odsto procenat odobrenja, osim u nekim ekstremnim slučajevima. Mana može biti to što kod ovih kredita u većini banaka postoji naknada za obradu zahteva, i što morate ostaviti iznos depozita kao što je iznos kredita.

U Srbiji sve banke imaju u svojoj ponudi ovakvu vrstu kredita, razlika je uglavnom u tome da li se radi o depozitu od 100 ili 105 odsto. Takođe, kamata na ovaj kredit razlikuje se od banke do banke, ali je uglavnom fiksna.

Iz OTP banke navode da postoji tražnja za kreditima sa depozitom, ali je ona daleko manja u odnosu na keš kredite bez depozita.

Prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, na kraju 2021. godine učešće kredita pokrivenih gotovinskim depozitom u ukupnim kreditima iznosio je oko dva odsto.

“Pri donošenju odluke o odobravanju kredita (uključujući i kredite koji kao sredstvo obezbeđenja imaju depozit, kao i kredite nezaposlenim licima), banke su dužne da procene kreditnu sposobnost svakog pojedinačnog dužnika, kao i druge relevantne faktore. Slično, u pogledu određenih kreditnih proizvoda i da li će ih pojedinačne banke u praksi nuditi klijentima, banke su slobodne da to čine u skladu sa svojom kreditnom politikom, katalogom proizvoda i sopstvenom procenom rizičnosti svakog klijenta”, objašnjavaju iz NBS.

Kada je reč o ponudi Erste bank, minimalan iznos za kredit sa depozitom iznosi 50.000 dinara, dok je maksimalan 10 miliona dinara. Period otplate se kreće od minimalnih šest meseci do maksimalnog perioda od 71 meseca koji imate na raspolaganju za uplatu rata za ovu vrstu kredita.

Kao primer ovakve vrste kredita od 105 odsto depozita, na pozajmicu od 5.000 evra klijenti bi morali da ulože 5.250 evra. Po isteku ugovorene otplate, banka vraća depozit.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 14.03.2022.
Naslov: Redakcija