Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DUALNOM MODELU STUDIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU: Iz ovog modela izuzete su medicina i društveno-humanističke nauke


Studiranje po dualnom modelu biće moguće na akademskim i strukovnim studijama od ove jeseni. Svi zainteresovani studenti će dobiti informacije o ponuđenim studijskim programima koji se realizuju po dualnom modelu u junu ove godine, odnosno nakon što fakulteti podnesu zahteve za akreditaciju određenog studijskog programa, kaže za portal Biznis.rs ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić podseća da proces akreditacije traje do 75 dana i da  će sve informacije o mogućnostima studiranja po dualnom modelu biti dostupne na veb stranicama fakulteta.

„Standardi za akreditaciju studijskih programa po dualnom modelu nastali su u okviru projekta DualEdu, uz podršku Evropske komisije, kroz Erasmus+ program. Na osnovu primera dobre prakse, kao što je Nemačka, dat je predlog za izradu ovih standarda“, napominje ministar prosvete.

Ružić ističe da će razvoj dualnih studijskih programa pratiti potrebe privrede, koja je u ovom procesu aktivan učesnik.

„Jedina polja koja su isključena u okviru akademskih i strukovnih studija su polje društveno – humanističkih i polje medicinskih nauka“, naglašava ministar.

Na pitanje novinara portala Biznis.rs da li će studenti unapred moći da znaju ko je poslodavac kod koga će pohađati praktični deo studijskog programa, ministar Ružić podseća da, u skladu sa Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 66/2019), visokoškolska ustanova zaključuje ugovor o dualnom modelu s jednim ili više poslodavaca.

„Ugovori se sklapaju sa ciljem obezbeđivanja uslova za ostvarivanje svih sadržaja učenja kroz rad, koji su definisani studentskim programom. Visokoškolska ustanova i Privredna komora Srbije, najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, objavljuju na svojoj internet stranici osnovne informacije. Raspoređivanje studenata se vrši putem njihovog intervjuisanja od strane poslodavca, pri čemu se usaglašavaju želje studenta sa izborom poslodavca“, objašnjava ministar.

Izvor: Vebsajt Biznis., 16.03.2021.
Naslov: Redakcija