Zastava Bosne i Hercegovine

SLIČNOSTI I RAZLIKE „KOVID PASOŠA“ EU I NAŠEG DIGITALNOG SERTIFIKATA


17. februara, biće poznata konačna odluka Evropske Unije o tzv. “kovid pasošima”. Istovremeno, Srbija planira uvođenje digitalnih sertifikata. Da li je reč o istom dokumentu?

Prvu dilemu predstavlja sam naziv dokumeta. Ako pokušate da “izguglate” reči “covid passport” (kovid pasoši prim. aut.), videćete da se često pojavljuje i pojam “vaccine passports”, čak “green pass” i “green pass certificate”, ali i “digital certificates” (digitalni sertifikati). I Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, govoreći o kovid pasošima, upotrebila je reč “sertifikati”.

Da li je to znači da je isti dokument u pitanju? Sudeći po rečima, srpske ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, nije. Gostujući u dnevniku RTS-a pre pet dana, Matić je rekla da je kovid pasoš koji je najavljen iz Brisela “druga vrsta isprave”.

Ono što im je zajedničko je namena - i jedni i drugi trebalo bi da olakšaju putovanja i omoguće nam da putujemo bez karatina i PCR testova.

Prema rečima Krunoslava Capaka, šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i člana Nacionalnog štaba civilne zaštite, za sada je sve još uvek na nivou dogovora država članica EU.Ipak, usaglašen je sam sadržaj dokumenta. Kako je Capak pojasnio za “Jutarnji list”, on će sadržati:

  • ime i prezime vakcinisane osobe
  • državu iz koje dolazi
  • naziv vakcine koja je korišćena
  • datum vakcinacije
  • serijski broj cepiva
  • bar kod kojim će se moći očitavati podaci

- S obzirom na to da se ide na smart rešenje, biće potrebno do tri meseca da to profunkcioniše. Još se na nivou Unije razgovara hoće li građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili će imati kod koji će se moći da se očita na mobilnom telefonu - rekao je Capak.

Ideja kovid pasoša izazvala je različite reakcije u samoj EU, pa i burne rasprave da li oni krše ljudska prava, a neki su već uveliko počeli i pripreme za njegovu izradu.

Izvor: Vebsajt Blic, 15.03.2021.
Naslov: Redakcija