Zastava Bosne i Hercegovine

NAREDBA O LEGALIZACIJI ORUŽJA: Zahtevi za legalizaciju oružja podnose se od 16. marta do 16. juna 2020. godine


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović doneo je Naredbuo legalizaciji oružja ("Sl. glasnik RS", br. 25/2020) u kojoj se navodi da vlasnici nelegalnog oružja mogu da podnesu zahtev za legalizaciju od 16. marta do 16. juna ove godine. Naredba ministra stupila je na snagu 13. marta 2020. godine.

Kako se navodi, oni koji poseduju nelegalno oružje mogu ga predati u vlasništvo države, bez naknade. Nadležni objašnjavaju da se neće sprovoditi postupak dokazivanja porekla nelegalnog oružja niti utvrđivanja odgovornosti za njegovo neovlašćeno držanje i nošenje.

Ova naredba resornog ministra odnosi se na vlasnike koji imaju oružje iz kategorija A, B i C.

Na sajtu MUP-a se navodi da u kategoriju A spadaju minsko-eksplozivna sredstva, automatsko kratko i dugo vatreno oružje kao i ono skriveno u drugim predmetima i oružje sa prigušivačem.

U kategoriju B spada svako oružje (kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima), dok se u kategoriji C, između ostalog, nalazi onesposobljeno, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem, vazdušno oružje...

Izvor: Vebsajt RTV, 12.03.2020.
Naslov: Redakcija