Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KORIŠĆENJU PODSTICAJA ZA ORGANSKU STOČARSKU PROIZVODNJU: Propisan novi rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj koji je za sve mere, sem premije za mleko, koja se podnosi kvartalno, od 16. marta do 15. oktobra tekuće godine


Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o korišćenju podsticaja za organsku stočarsku proizvodnju ("Sl. glasnik RS", br. 25/2020), kojim se bliže propisuju vrste podsticaja za ovu proizvodnju.

Novim Pravilnikom propisan je i nov rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj koji je za sve mere, sem premije za mleko, koja se podnosi kvartalno, od 16. marta do 15. oktobra tekuće godine.

Podsticaji se odnose, između ostalog, na premiju za mleko proizvedeno metodom organske proizvodnje, tov junadi, jagnjadi, jaradi, svinja, krave dojilje, košnice pčela, proizvodnju konzumne ribe...

Takođe, objavljeno je da počinje podnošenje zahteva po izmenjenom pravilniku za podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla.

Najvažnije izmene odnose se na mogućnost kupovine kvalitetnih priplodnih junica sa ugovorenom odloženom isplatom dela cene dobavljaču.

Rok za podnošenje zahteva je od 16. marta do 15. oktobra tekuće godine.

Kako se navodi, najviši ukupni iznos podsticaja koji može da se ostvari po zahtevu za jednu kalendarsku godinu je 5.000.000 dinara za nabavku kvalitetnih priplodnih grla goveda.

U pitanju je, navode nadležni, uvećanje u odnosu na prethodni period, kada je ova suma iznosila 3.000.000 dinara.

Za nabavku kvalitetnih priplodnih grla ovaca i koza, svinja i pčelinjih matica, najviši iznos podsticaja koji može da se dobije u jednoj kalendarskoj godini je 3.000.000 dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.03.2020.
Naslov: Redakcija