Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Srbija više nije pod specijalnim monitoringom Komiteta ministara Saveta Evrope


Srbija više nije pod specijalnim monitoringom Komiteta ministara Saveta Evrope zbog slučaja "nestalih beba", nakon što je Narodna skupština Republike Srbije usvojila Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020).

To je konstatovano na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope, koji je od 3. do 5. marta održan u Strazburu. Sastanak je bio posvećen nadgledanju izvršenja presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava, među kojima je i presuda u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije".

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su 29. februara takozvani Zakon o nestalim bebama, čime je Srbija izvršila obavezu iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Jovanović protiv Srbije (broj predstavke 21794/09).

Komitet ministara Saveta Evrope izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja tog Zakona i pozdravio napore nadležnih organa da u saradnji sa različitim organizacijama civilnog društva pronađu način i sredstva za rešavanje problema roditelja, uključujući i konsultacije sa roditeljima koje je organizovala predsednica Vlade Ana Brnabić.

Komitet ministara je pozvao Srbiju da preduzme sve neophodne mere kako bi se osiguralo efikasno sprovođenje novog mehanizma za utvrđivanje činjenica i da nastavi saradnju sa tim telom u cilju pune i efikasne implementacije presude.

Komitet ministara Saveta Evrope nadgleda izvršenje presuda na osnovu informacija koje su dostavile nacionalne vlasti, podnosioci predstavki, nevladine organizacije i druge zainteresovane strane.

Sastanku je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.03.2020.
Naslov: Redakcija