Zastava Bosne i Hercegovine

HOTELIJERI I UGOSTITELJI TRAŽE SMANJIVANJE PDV NA HRANU I PIĆE, POREZA NA DOHOTKE I PODRŠKU ZA POJEDINE HOTELE ZBOG PADA PROMETA IZAZVANOG VIRUSOM KORONA


Država će u narednom periodu pomoći hotelijerima. To je obećala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić na sastanku sa udruženjem hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES i Privredne komore Srbije.

Kako je saopšteno iz kabineta premijerke Srbije, dogovoreno je da će se zajednički stručni tim, koji će činiti predstavnici Vlade Republike Srbije, nadležna ministarstva, udruženja i PKS, u najhitnijem roku sastati i precizirati konkretne mere podrške.

Inače, HORES je tražio od Vlade Republike Srbije smanjivanje PDV na hranu i piće sa 20 odsto na 10 odsto, smanjenje poreza na dohotke, ali i direktniju podršku za pojedine hotele zbog pada prometa izazvanog virusom korona. A, zbog velikog broja otkazivanja rezervacija, hotelijerstvo je prvo na udaru.

Predstavnici hotelijersko-ugostiteljske privrede istakli su da je od prvog kvartala i polovine drugog kvartala 2020. godine otkazano 7.132 individualnih noćenja i 25.337 grupnih noćenja, što je ukupno više od 35.000 noćenja.

Hotelijeri su predložili set hitnih mera podrške, naročito s fokusom na održavanje nivoa aktivnosti zaposlenih, kao i set mera predviđen za oporavak tržišta. Predviđajući velike gubitke u poslovanju zbog smanjivanja broja domaćih i stranih turista i otkazivanja događaja i konferencija, razgovaralo se o merama kojima bi se ublažili negativni efekti trenutne zdravstvene krize na ovaj privredni sektor.

Predsednik HORES-a Georgi Genov naglasio je da su stranci od druge polovine januara do danas u 64 hotela otkazali blizu 8.800 individualnih i oko 27.800 grupnih noćenja u domaćim hotelima, zbog čega se projektovani, a neostvareni prihodi mere u milionima evra.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Su., 13.03.2020.
Naslov: Redakcija