Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Primena Zakona počinje 1. juna 2017. godine. Novina koju Zakon predviđa je uvođenje hitnih mera, kao što je mogućnost da se nasilnik udalji iz stana ili kuće i da mu se zabrani svaki oblik komunikacije sa žrtvom


Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon) predviđa nultu toleranciju, a velika pažnja posvećuje se žrtvama, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović na tribini "Isključi nasilje", održanoj u Užicu povodom Zakona koji će početi da se primenjuje 1. juna 2017. godine.

"Najveća novina koju Zakon predviđa je uvođenje hitnih mera, kao što je mogućnost da se nasilnik udalji iz stana ili kuće i da mu se zabrani svaki oblik komunikacije sa žrtvom, kako bi se ona zaštitila i ohrabrila da se osamostali", istakla je Kuburović.

Ministarka pravde navela je i novine u oblasti koordinacije državnih organa.

"Multiresorska saradnja je ključni faktor koji treba da doprinese da ovaj Zakon postigne željene efekte, smanji crnu statistiku nasilja u porodici i poveća pojedinačnu odgovornost svakoga ko učestvuje u njegovoj primeni", precizirala je Kuburović.

Prema njenim rečima, u toku 2016. godine bilo je osam i po hiljada krivičnih prijava za nasilje u porodici, uz mali broj osuđenih, pri čemu je najviše bilo uslovnih kazni, što je, kako je rekla, odraz blage kaznene politike sudova.

"Ovim Zakonom smo pokušali kroz edukaciju sudija, tužilaca i policijskih službenika da promenimo takvo postupanje i nadam se efektima kakve smo imali u kampanji", poručila je ministarka pravde.

Izvor: Vebsajt N1, 15.03.2017.
Naslov: Redakcija