Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Nevakcinisana deca ipak će moći da se upišu u školu iako je to ovim zakonom zabranjeno, jer Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisuje da je osnovna škola obavezna za svu decu


Roditelji koji ne žele da vakcinišu svoje dete, ipak će moći da ga upišu u osnovnu školu, iako je to po zakonu zabranjeno. Jedina konsekvenca u ovom slučaju je novčana kazna koju će takav roditelj morati da plati, i to do 150.000 dinara.

Razlog za ovakav pravni vakum je taj što su u Srbiji na snazi dva zakona, koja su u koliziji. Tačnije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Nasuprot tome, imamo i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 55/2013), po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.

Zbog ovakve situacije, praktično ne postoje instrumenti koji će na vakcinaciju dece naterati roditelje koji to odbijaju.

Ova pravila možda nikoga ne bi trebalo da zanimaju, da nismo došli u situaciju da nam prete epidemije već zaboravljenih bolesti. Drastično nam je opao broj vakcinisane dece, pa su sada u strahu i oni revnosni roditelji, koji su svoju decu na vreme vakcinisali. Zbog niskog obuhvata imunizacije narušena je kolektivna zaštita, pa tako i vakcinisana deca mogu da obole.

Po poslednjim podacima "Batuta", iz 2015. godine, situacija je alarmantna, jer je obuhvat prve doze vakcine MMR -om pao na 84 odsto, dok je za revakcinaciju nešto viši i iznosi 87,5 odsto. Zato smo i došli u situaciju koja je preteća kada se govori o mogućnosti izbijanja epidemije, jer samo u Beogradu čak jedna trećina dece sada nije primila prvu dozu MMR vakcine (male boginje, zauške, rubeole). To znači da su nam vrtići puni osetljivih mališana, a broj vakcinisanih nije dovoljan da bi se zaustavila epidemija, na primer malih boginja, koja uveliko traje u susednoj Rumuniji.

Pored antivakcinalista, koji iznose neproverene priče, poput one da je MMR vakcina zaslužna za pojavu autizma kod dece, razlog je što su roditelji zbunjeni i nepoverljivi.

Međutim za trenutno stanje pomalo su krivi i pedijatri, koji su podlegli uticaju uplašenih i neinformisanih roditelja. Naime, ima pedijatara u Srbiji, koji zbog insistiranja roditelja, odlažu vakcinaciju dece protiv MMR, dok ne progovore. Razlog za to je upravo u autizmu, čiji se simptomi najčešće ispoljavaju u drugoj godini, kada se i daje MMR vakcina. Ova tvrdnja pojedinih epidemiologa ima smisla kada se pogleda obuhvat vakcinacije u Beogradu. Po tim podacima prvu doze MMR vakcine primilo je oko 67 odsto dece, dok je obuhvat revakcinacije (pred polazak u školu) mnogo veći i iznosi 87 odsto.

Dr Dejan Joven, pedijatar iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici, jedan je od onih lekara sa kojima nema rasprave oko vakcina.

- Ko neće da vakciniše svoje dete, mora da piše izjavu, koju predajem inspekciji. Do sada sam imamo samo tri takva roditelja - tvrdi doktor Jonev.

Kaže da se MMR vakcina daje od 12 do 15 meseci, ali da postoji neko prećutno pravilo među pedijatrima da se ona može dati i do druge godine, ukoliko je dete često bolesno.

- Ne mogu roditelji do beskraja da odlažu vakcinaciju. Jednostavno to nije moguće. Potvrdu za upis u školu dajem samo onoj deci koja vakcinu nisu primila zbog nestašice. Tada smo u obavezi da im naknadno damo - objašnjava dr Jonev.

Kada su u pitanju deca koja polaze u vrtić, nastavlja doktor, pedijatri su dužni da na svojevrsnom kartonu, koji se predaje predškolskoj ustanovi, upišu koje su sve vakcine primila deca.

- S obzirom da je najveća fama oko MMR vakcine, mnoga deca kreću u jaslice i pre nego što prime ovu vakcinu, pa je zbog toga nemoguće nekome zabraniti upis u predškolsku ustanovu - ističe dr Jonev.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 16.03.2017.
Naslov: Redakcija