Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O UDŽBENICIMA: NACIONALNI PROSVETNI SAVET USVOJIO NOVI PLAN UDżBENIKA ZA OSNOVNU I SREDNJU šKOLU, ALI NE I STANDARDE KVALITETA UDżBENIKA. PLANOM UDżBENIKA U UDżBENIčKI KOMPLET VRAćENE SU RADNE SVESKE ZA SRPSKI JEZIK OD PRVOG DO OSMOG RAZREDA, KAO I ZA MATEMATIKU OD PRVOG DO čETVRTOG, A PREPORUčENI BROJ STRANA UDżBENIKA POVEćAN JE U GOTOVO SVIM PREDMETIMA. NOVI PLAN ZA OSNOVNU šKOLU VAżIćE OD 2019. GODINE


Tehničko i informatičko obrazovanje ubuduće bi moglo da bude odvojeno u dva zasebna predmeta, ali će ukupan godišnji fond časova tih predmeta ostati nepromenjen. Ovu inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i njihov predlog da se programi informatike u osnovnoj školi osavremene, prihvatio je Nacionalni prosvetni savet (NPS).

Snežana Marković, pomoćnica ministra za srednje obrazovanje, rekla je da niko od nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja neće ostati bez časova i da će, ako dođe do razdajanja predmeta, predavači ostati isti.

Kritike stižu iz Društva pedagoga tehničke kulture, koje se protivi ovoj inicijativi i smatra da bi svođenjem tehničkog na jedan čas nedeljno praktični deo predmeta bio ukinut.

Ni iz trećeg pokušaja NPS nije, 15. marta 2016. godine, usvojio nove Standarde kvaliteta udžbenika, a Ministarstvo razmatra pravni osnov da taj dokument, čiji sastavni deo su i standardi za priručnike, usvoji ministar. To bi omogućilo da do početka nove školske godine budu pripremljeni priručnici za jedan broj predmeta u srednjim stručnim školama kojima nedostaju udžbenici.

Savet je usvojio novi Plan udžbenika za osnovnu i srednju školu uz izvesne korekcije predloga koji je stigao iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. U udžbenički komplet vraćene su radne sveske za srpski jezik od prvog do osmog razreda, kao i za matematiku od prvog do četvrtog, a preporučeni broj strana udžbenika povećan je u gotovo svim predmetima, što su tražila stručna društva.

Novi Plan za osnovnu školu važiće od 2019. godine, s obzirom na to da je u toku izbor udžbenika (po važećem planu) koji će se u školama koristiti naredne tri školske godine.

Izvor: Vebsajt Danas, V. A., 16.03.2016.
Naslov: Redakcija