Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA SAOPŠTAVA DA VEĆINA DNEVNIH NOVINA NIJE POŠTOVALA ZAKON


Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da većina dnevnih novina u izdanjima za 15. mart nije u potpunosti poštovala Zakon o obeležavanju Dana žalosti na teritoriji Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005 i 30/2010).

U saopštenju se navodi da je utvrđeno da su jedino "Politika" i "Dnevnik", striktno gledano, svoju naslovnu stranu štampali u skladu sa zakonskim odredbama.

Nepoštovanje Zakona o obeležavanju Dana žalosti postaje već simptomatična pojava kada je reč o štampanim medijima, dok još veću zabrinutost izaziva izrazito nepoštovanje profesionalnih i etičkih kodeksa u tekstovima i člancima objavljenim na Dan žalosti, o čemu bi i Savet za štampu morao da vodi računa.

Ministarstvo je izrazilo uverenje i da će Regulatorno telo za elektronske medije (REM), sa svoje strane, obaviti iscrpnu analizu poštovanja Zakona o obeležavanju Dana žalosti u programima elektronskih medija, i preduzeti odgovarajuće mere ukoliko je bilo nepravilnosti.

Nacionalne tragedije, kakva je ona koja se dogodila u noći između 13. i 14. marta, posebno su delikatne i nose sa sobom veliku odgovornost u sferi javnog informisanja.

Apsolutno je neprimereno ukoliko se u danima žalosti mediji pretvaraju u arenu za političke borbe, senzacionalističko nadmetanje ili pokušavaju da izvuku trenutnu korist podizanja tiraža ili gledanosti, umesto da se vode principima profesionalizma, istinitosti i odmerenosti, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.03.2015.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: